19:55 08 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Σε πολιτική αστάθεια εισέρχεται το Κόσοβο, μετά την απόφαση διάλυσης του εθνικού κοινοβουλίου. Εν αναμονή της ανακοίνωσης της ημερομηνίας διεξαγωγής πρόωρων εκλογών.

Σε περίοδο πολιτικής αστάθειας εισέρχεται το Κόσοβο, μετά τη διάλυση του κοινοβουλίου, εξέλιξη η οποία προλειαίνει το έδαφος για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Με 89 ψήφους, σε σύνολο 120, οι βουλευτές του Κοσόβου τάχθηκαν υπέρ της διάλυσης της παρούσας σύνθεσης του εθνικού κοινοβουλίου.

Ως εκ τούτου, οι εξελίξεις «περνούν» πλέον στα χέρια του προέδρου, ο οποίος καλείται να ορίσει ημερομηνία για τη διεξαγωγή πρόωρων γενικών εκλογών.

Τον Ιούλιο, ο πρωθυπουργός, Ραμούς Χαραντινάι, υπέβαλε την παραίτησή του, εν όψει της κατάθεσής του στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης για την τέλεση εγκλημάτων εναντίον Σέρβων εθνικιστών, κατά τη διάρκεια του πολέμου 1998-1999.

Ο Χαραντινάι, βέβαια, παρέμεινε στον πρωθυπουργικό θώκο, εκτελώντας καθήκοντα υπηρεσιακού πρωθυπουργού.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Χασίμ Θάτσι θα ορίσει συγκεκριμένη ημερομηνία για τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών, η οποία αναμένεται σε 45 ημέρες.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, κανένα πολιτικό κόμμα δεν αναμένεται να εξασφαλίσει «καθαρή» πλειοψηφία στο νέο κοινοβούλιο.

Άλλωστε, οι κυβερνητικές συμμαχίες χρήζουν πάντα της στήριξης των Σέρβων και των άλλων μειονοτήτων του Κοσόβου.

Υπενθυμίζεται ότι το Κόσοβο κήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008. Ωστόσο, μία σειρά κρατών, όπως η Ελλάδα, η Κύπρος και η Ρωσία, δεν έχουν - μέχρι στιγμής - αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του.

Σχετικά:

Αντίδραση της Μόσχας μετά την κήρυξη Ρώσου διπλωμάτη ως «persona non grata» από το Κόσοβο
Όταν η Μόσχα κατέλαβε αεροδρόμιο στο Κόσοβο κάτω από τη μύτη του ΝΑΤΟ (Φωτογραφίες, βίντεο)
Η Σερβία κατηγορούν τα Σκόπια για άρνηση έκδοσης υπόπτου για εγκλήματα πολέμου στο Κόσοβο
Tags:
παραίτηση, Χάγη, Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, Χασίμ Θάτσι, Ραμούς Χαραντινάι, αναγνώριση, Σερβία, πρόωρες εκλογές, Κοινοβούλιο, εκλογές, Κόσοβο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK