13:06 02 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Στο Παρίσι βρίσκεται ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, μία ημέρα μετά τις επαφές με την Άγκελα Μέρκελ.

Τον Μπόρις Τζόνσον υποδέχθηκε στα Ηλύσια Πεδία ο Εμανουέλ Μακρόν, εν μέσω της κορύφωσης του θρίλερ για το Brexit.

Σε δηλώσεις του προς τους εκπροσώπους του Τύπου, ο Γάλλος πρόεδρος υπεραμύνθηκε του λεγόμενου «backstop», εξηγώντας ότι αποτελεί εγγύηση σταθερότητας για την Ιρλανδία.

Δήλωσε δε, ότι σέβεται την απόφαση του Ηνωμένου Βασίλειου για αποχώρηση από την Ε.Ε., στέλνοντας ωστόσο, μήνυμα για τη θωράκιση και την προστασία του ευρωπαϊκού project.

Αναφερόμενος στο σενάριο του no-deal Brexit, ο Μακρόν υπενθύμισε ότι αυτό το ενδεχόμενο ουδέποτε αποτέλεσε επιλογή των Βρυξελλών. «Αλλά είναι καθήκον της Ε.Ε. να προετοιμάζεται γι’ αυτό» έσπευσε να προσθέσει.

Ενόσω ο χρόνος για την προθεσμία της 31ης Οκτωβρίου μετράει αντίστροφα, ο πρόεδρος της Γαλλίας κατέστησε σαφές ότι κανένας δεν είναι έτοιμος να περιμένει έως τότε, αξιώνοντας την επίτευξη ορατής προόδου στο ζήτημα του backstop εντός των επόμενων 30 ημερών.

Υπογράμμισε δε, για ακόμη μία φορά, ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές ως προς την επιτευχθείσα Συμφωνία Αποχώρησης.

Από την πλευρά του, ο Τζόνσον διαμήνυσε ότι το Λονδίνο δεν πρόκειται να επιβάλλει συνοριακούς ελέγχους μεταξύ της Ιρλανδικής Δημοκρατίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.

«Και οι δύο πλευρές έχουν επαρκή χρόνο για να δουλέψουν πάνω σε μία εναλλακτική λύση στο ζήτημα των συνόρων» συμπλήρωσε.

Επανέλαβε μάλιστα, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να αποχωρήσει χωρίς να διαταραχθεί η ενότητα της Ενιαίας Αγοράς της Ε.Ε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για την πρώτη ευρωπαϊκή περιοδεία του Μπόρις Τζόνσον, με στόχο τη διεκδίκηση παραχωρήσεων εκ μέρους των Βρυξελλών στο ζήτημα του Brexit.

Εφόσον κάτι τέτοιο δεν καταστεί δυνατό και οι Βρυξέλλες αρνηθούν τη δυνατότητα τροποποίησης της υπάρχουσας συμφωνίας, τότε ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, πάντως, έχουν αρνηθεί να διαπραγματευτούν μία νέα συμφωνία, εμμένοντας σ’ αυτή που επιτεύχθηκε με την Τερέζα Μέι, η οποία όμως απορρίφθηκε τρεις φορές από τη Βουλή των Κοινοτήτων.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ρύθμιση του backstop επιτρέπει στη Βόρεια Ιρλανδία να παραμείνει στην Τελωνειακή Ένωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να αποφευχθεί η επιβολή «σκληρού» συνόρου μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ε.Ε.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά τη χρονική περίοδο, μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου, σε περίπτωση κατάρρευσης των διμερών διαπραγματεύσεων για τη μελλοντική σχέση Λονδίνου – Βρυξελλών.

Ο Τζόνσον έχει χαρακτηρίσει το backstop ως «αντιδημοκρατικό», δηλώνοντας ότι «δεν συμβαδίζει με την κυριαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου ως κράτος».

Tags:
Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ηνωμένο Βασίλειο, Βόρεια Ιρλανδία, Ιρλανδία, σκληρό Brexit, Brexit, Brexit, Brexit, Μπόρις Τζόνσον, Εμανουέλ Μακρόν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK