20:26 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 40
Βρείτε μας

Για τον ρόλο της ΕΣΣΔ στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τον τρόπο με τον οποίο επιχείρησε την αναχαίτιση του Χίτλερ μιλά ο πρέσβης της Ρωσίας στην Ελλάδα, Αντρέι Μάσλοβ.

Καθώς την 1η Σεπτεμβρίου συμπληρώνονται 80 χρόνια από την έναρξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, ο Ρώσος πρέσβης στην Ελλάδα, Αντρέι Μάσλοβ ξετυλίγει με άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών τις κινήσεις της ΕΣΣΔ ενάντια στο Γ’Ράιχ.

Παράλληλα, κάνει λόγο για συνειδητές προσπάθειες διαστρέβλωσης της ιστορικής αλήθειας από κάποιους που εξισώνουν τη φασιστική Γερμανία και τη Σοβιετική Ένωση ως συνυπεύθυνες για την έναρξη του πολέμου.

«Για τους σκοπούς αυτούς οι πλαστογράφοι της ιστορίας εκμεταλλεύονται κυνικά το γερμάνο-σοβιετικό Σύμφωνο μη Επίθεσης που υπογράφτηκε στις 23 Αυγούστου 1939 μετά του συνοδεύοντας πρωτοκόλλου, που δήθεν τράβηξε τη σκανδάλη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου με την εισβολή της Γερμανίας στην Πολωνία», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια ο Ρώσος πρέσβης αναλύει τα γεγονότα και τις συνθήκες υπό τις οποίες η Μόσχα σύναψε συμφωνία με τη Γερμανία.

Όπως εξηγεί, κρίσιμος σταθμός υπήρξε το Σύμφωνο μεταξύ της Αγγλίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας στο Μόναχο, το οποίο χαρακτηρίζει «αποκορύφωμα της πολιτικής κατευνασμού του Χίτλερ».

Αναφέρει μάλιστα πως πρόθεσή τους ήταν να κατευθύνουν τις επιθετικές προθέσεις της Γερμανίας κατά της Σοβιετικής Ένωσης.

«Το Σύμφωνο του Μονάχου αποτέλεσε το σημείο μη επιστροφής και προκαθόρισε σε μεγάλο βαθμό τις μετέπειτα εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης της Γερμανίας κατά της Πολωνίας. Άλλαξε ριζικά την κατάσταση στην Ευρώπη», σημειώνει.

Εξηγεί πως παράλληλα ο Στάλιν επιδίωκε τη δημιουργία συστήματος συλλογικής ασφάλειας με την Αγγλία και τη Βρετανία σκεπτόμενος ότι η διαφύλαξη μιας ανεξάρτητης Πολωνίας θα απέκλειε μια απευθείας επίθεση της Γερμανίας εναντίον της ΕΣΣΔ.

Ο κ. Μασλόβ υπενθυμίζει τη στάση της Μόσχας υπέρ μιας ρήτρας περί άμεσης στρατιωτικής αλληλοβοήθειας σε περίπτωση ναζιστικής επίθεσης τονίζοντας πως Λονδίνο και Παρίσι υπονόμευσαν την προσπάθεια.

«Οι διαπραγματεύσεις απέτυχαν. Αρνητικό ρόλο έπαιξαν επίσης η επιθυμία του Λονδίνου και του Παρισιού να εκμεταλλευτούν τις συνομιλίες με τη Μόσχα για να πετύχουν άλλον ένα συμβιβασμό με τον Χίτλερ εις βάρος της Πολωνίας και της Σοβιετικής Ένωσης, η άρνηση της εχθρικής προς την ΕΣΣΔ Βαρσοβίας να επιτρέψει τη διέλευση σοβιετικών στρατευμάτων από το έδαφός της, καθώς και οι παράλληλες μυστικές άγγλο-γερμανικές επαφές, για τις οποίες ο Ι.Στάλιν ήταν ενήμερος», γράφει χαρακτηριστικά.

Έτσι, η ΕΣΣΔ, όπως επισημαίνει ο κ. Μασλόβ αναγκάστηκε να αποδεχθεί την  πρόταση του Βερολίνου για επίσκεψη του υπουργού εξωτερικών Ρίμπεντροπ στη Μόσχα με αποτέλεσμα την υπογραφή του γερμάνο-σοβιετικού Συμφώνου μη Επίθεσης και το απόρρητο συμπληρωματικό πρωτόκολλο.

«Ουσιαστικά το Σύμφωνο Μόλοτωφ-Ρίμπεντροπ ήταν η απάντηση του Ι.Στάλιν στο Σύμφωνο του Μονάχου. Σ’ εκείνες τις έκτακτες συνθήκες ήταν ένα αναγκαίο, αν και εξαιρετικά δύσκολο βήμα», σημειώνει.

Ο Ρώσος πρέσβης εκτιμά ακόμη πως αυτό ήταν που  απέτρεψε την κατάληψη ολόκληρης της Πολωνίας και μετατόπισε τα σύνορα της Σοβιετικής Ένωσης 300 χλμ πιο δυτικά αναβάλλοντας την επίθεση κατά της ΕΣΣΔ σχεδόν κατά δυο χρόνια.

Χωρίς το σύμφωνο, εξηγεί, δεν θα υπήρχε χρόνος για απομάκρυνση των αμάχων και της αμυντικής βιομηχανίας πίσω από τα Ουράλια.

Στο σημείο αυτό παραθέτει την άποψη του Ουίνστον Τσόρτσιλ που αναλύει πως για τη Μόσχα ήταν απαραίτητο να μετατοπίσει δυτικά την αρχική γραμμή των γερμανικών στρατευμάτων για να κερδίσουν χρόνο και χαρακτηρίζει την επιλογή αυτή «ρεαλιστική».

Επισημαίνει επίσης πως το Λονδίνο και το Παρίσι δεν χαρακτήρισαν ποτέ την εκστρατεία του Κόκκινου Στρατού στην Πολωνία «εισβολή» και θεωρούσαν την ΕΣΣΔ ουδέτερο κράτος.

«Στην τελική ανάλυση, η Πολωνία, η οποία σήμερα δηλώνει “θύμα της σοβιετικής επίθεσης”, απελευθερώθηκε από τον φασισμό χάρη στον Κόκκινο Στρατό που έχασε εκεί 600.000 ζωές – πολύ μεγάλο φόρο αίματος. Σε αυτό το φόντο οι σπέκουλες γύρω από τη μη υποστήριξη από τον Ι.Στάλιν της αρχικής φάσης της εξέγερσης της Βαρσοβίας τον Αύγουστο 1944 είναι προσβλητικές», σημειώνει.

Παράλληλα τονίζει πως η ΕΣΣΔ ήταν αυτή που διέλυσε τη ραχοκοκαλιά της ναζιστικής Γερμανίας ενώ επαναλαμβάνει την αναγνώριση από πλευράς Μόσχας της συμβολής των συμμάχων.

«Σ’ εκείνους που τελευταία υπαινίσσονται ότι η Ρωσία δήθεν υπερβάλλει τον άθλο και το ρόλο του σοβιετικού λαού στη Νίκη, θα ήθελα να υπενθυμίσω μόνο τα στοιχειώδη πράγματα», αναφέρει ακόμη επικαλούμενος τις 27 εκατ. ζωές που θυσίασε η ΕΣΣΔ.

Ο κ. Μασλόβ κάνει όμως και αναφορά στο ελληνικό έπος του ΄40 υπογραμμίζοντας πως η Ρωσία δεν ξεχνά την ελληνική αντίσταση.

«Ο ελληνικός λαός δεν έσκυψε το κεφάλι του μπροστά στις υπέρτερες δυνάμεις του εχθρού, όταν πολλοί άλλοι υπέκυπταν, αλλά έδειξε μεγάλο θάρρος και σθένος, αποτελώντας πηγή έμπνευσης για αντιφασίστες στην υπόλοιπη Ευρώπη. Τιμούμε μαζί τη μνήμη όσων έπεσαν ή αγωνίστηκαν εδώ στην κοινή τιτάνια μάχη ενάντια στον ναζισμό και τον φασισμό. Είναι ακόμα ένας κρίκος που ενώνει αδιάρρηκτα τους λαούς μας. Ευχαριστούμε τους Ελληνες φίλους για τη διατήρηση των σοβιετικών τάφων και μνημείων που υπάρχουν εδώ», σημειώνει ο Ρώσος πρέσβης.

Τέλος, απευθύνει έκκληση σε όλους να μεταλαμπαδεύσουν τα διδάγματα του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου στη νέα γενιά και να μην επιτρέψουν τη διαστρέβλωση της ιστορίας.

«Με ρωσική πρωτοβουλία κάθε χρόνο η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ εγκρίνει ψήφισμα για το απαράδεκτο του εκθειασμού του ναζισμού και άλλων μισάνθρωπων πρακτικών. Καλούμε όλους να προσχωρήσουν σε αυτήν την προσπάθεια», καταλήγει.

Tags:
Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, Ελλάδα, Ρωσία, Γερμανία, Αντρέι Μάσλοβ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK