01:45 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

To ιρανικό τάνκερ κατασχέθηκε στο Γιβραλτάρ καθώς φέρεται να μεταφέρει πετρέλαιο στη Συρία ενώ υπήρχαν πληροφορίες για ελλιμενισμό στην Ελλάδα.

Ο ναύαρχος του Ιρανικού Ναυτικού Χαμπίλολα Σαγιάρι δήλωσε σήμερα ότι οι ναυτικές δυνάμεις της χώρας είναι έτοιμες να συνοδεύσουν το πετρελαιοφόρο Adrian Darya (πρώην Grace 1), εάν κριθεί απαραίτητο.

«Οι ναυτικές δυνάμεις του Ιράν έχουν ήδη προστατεύσει πάνω από 6.000 πλοία που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν και είναι έτοιμα να συνοδεύσουν ιρανικά πλοία οποιαδήποτε στιγμή και οπουδήποτε απαιτηθεί», δήλωσε ο ναύαρχος.

Το ιρανικό πετρελαιοφόρο, Grace 1, κατασχέθηκε στο Γιβραλτάρ από τις τοπικές αρχές στις 4 Ιουλίου μετά από αίτημα των ΗΠΑ, που υποστηρίζουν ότι το πλοίο μεταφέρει πετρέλαιο στη Συρία παραβιάζοντας έτσι τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Δαμασκού.

Η Τεχεράνη καταδίκασε την κατάσχεση ως παράνομη πράξη «πειρατείας» και ζήτησε να απελευθερωθεί το πλοίο αμέσως.

Μετά από έρευνα του Γιβραλτάρ αναφορικά με τις αξιώσεις της Ουάσινγκτον,  το τάνκερ απελευθερώθηκε στις 15 Αυγούστου, παρά την προσπάθεια των ΗΠΑ να το αποτρέψουν με την έκδοση εντάλματος σύλληψης κάτι που απορρίφθηκε από τις αρχές του υπερπόντιου βρετανικού εδάφους.

Με την απελευθέρωσή του το δεξαμενόπλοιο άλλαξε το όνομά του σε Adrian Darya.

Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να επιδιώκουν την κατάσχεση του τάνκερ.

Υπό το πρίσμα δημοσιευμάτων ότι το πλοίο θα μπορούσε να αγκυροβολήσει στην Ελλάδα, η Ουάσιγκτον προειδοποίησε την Αθήνα, καθώς και άλλες χώρες ότι ενδέχεται να αντιμετωπίσουν κυρώσεις εάν «βοηθήσουν» με οποιοδήποτε τρόπο το ιρανικό δεξαμενόπλοιο.

Οι πιο πρόσφατες πληροφορίες από το Marine Traffic δείχνουν ότι το Adrian Darya κατευθύνεται προς την Τουρκία.

Tags:
Ελλάδα, κυρώσεις, Γιβραλτάρ, Adrian Darya, ΗΠΑ, ιρανικό τάνκερ, τάνκερ, Ιράν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK