17:28 03 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Θρίλερ με το ιρανικό τάνκερ (41)
0 00
Βρείτε μας

Το ιρανικό τάνκερ, το οποίο αφέθηκε ελεύθερο έπειτα από πέντε εβδομάδες «κράτησης», φέρεται να πλέει με κατεύθυνση το τουρκικό λιμάνι της Μερσίνης.

Νέο μήνυμα για το ιρανικό τάνκερ «Adrian Darya» έστειλε η Ουάσιγκτον, η οποία ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει στο πετρελαιοφόρο να ξεφορτώσει σε λιμάνι της Μεσογείου.

«Όλοι μαζί στην εκστρατεία για να εμποδίσουμε το Ιράν να χρηματοδοτήσει την τρομοκρατία, να αποσταθεροποιήσει τον κόσμο και να παραβιάσει τις διεθνείς κυρώσεις. Το παράνομο πετρέλαιο, το οποίο κατευθύνεται προς την Τουρκία, δεν πρέπει να εκφορτωθεί σε λιμάνι ή θάλασσα» δήλωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον.

​Την Κυριακή, ο διοικητής του ιρανικού ναυτικού δήλωσε ότι οι ναυτικές δυνάμεις της χώρας είναι έτοιμες να συνοδεύσουν το «Adrian Darya» (γνωστό και ως «Grace 1»), εφόσον η Τεχεράνη κρίνει κάτι τέτοιο απαραίτητο.

«Οι ιρανικές ναυτικές δυνάμεις έχουν ήδη διασφαλίσει την ασφάλεια πάνω από 6.000 πλοίων που πλέουν στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν. Είμαστε έτοιμοι να συνοδεύσουμε τα ιρανικά πλοία ανά πάσα στιγμή, σε οποιοδήποτε σημείο, εφόσον κριθεί αναγκαίο.   

Υπενθυμίζεται ότι το ιρανικό τάνκερ αποτέλεσε τη θρυαλλίδα για την εκ νέου κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ.

Το συγκεκριμένο πλοίο είχε κατασχεθεί από τις αρχές του Γιβραλτάρ στις 4 Ιουλίου του 2019, υπό την υποψία της μεταφοράς ιρανικού πετρελαίου στη Συρία, παραβιάζοντας τις κυρώσεις της Ε.Ε.

Κατόπιν των αναγκαίων διευκρινίσεων και εγγυήσεων εκ μέρους της Τεχεράνης, οι τοπικές αρχές άφησαν ελεύθερο το πλοίο. Στο μεταξύ, όμως, οι ΗΠΑ υπέβαλαν αίτημα για την εκ νέου «κατάσχεσή» του.

Ωστόσο, οι δικαστικές αρχές του Γιβραλτάρ το απέρριψαν, επικαλούμενες τη διαφορετική προσέγγιση μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε. έναντι των ιρανικών κυρώσεων.

Το «Adrian Darya» απέπλευσε το βράδυ της Κυριακής, με κατεύθυνση το λιμάνι της Καλαμάτας. Κατόπιν αμερικανικών πιέσεων και απειλών, όμως, οι ελληνικές αρχές διαμήνυσαν ότι δεν πρόκειται να προσφέρουν διευκολύνσεις στο πλοίο.

Ως εκ τούτου, το Σάββατο, διεθνή μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι το πετρελαιοφόρο κατευθύνεται πλέον, προς το λιμάνι της Μερσίνης, στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Θέμα:
Θρίλερ με το ιρανικό τάνκερ (41)

Σχετικά:

Αισιοδοξη η Στοκχόλμη πως η Τεχεράνη θα απελευθερώσει το τάνκερ Stena Impero στο κοντινό μέλλον
Κουμουτσάκος: Το ιρανικό τάνκερ δεν μπορεί να έρθει στην Ελλάδα
Κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρου για ιρανικό τάνκερ: Δεν έχουμε λάβει κανένα αίτημα ελλιμενισμού
Πληροφορίες ότι το ιρανικό τάνκερ άλλαξε προορισμό - Πού κατευθύνεται
Tags:
Συρία, κατάσχεση, Μεσόγειος, Πετρέλαιο, λιμάνι, Καλαμάτα, Τουρκία, ΗΠΑ, Γιβραλτάρ, Ιράν, τάνκερ, ιρανικό τάνκερ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK