11:45 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Νωρίτερα την Κυριακή, το Ισραήλ πραγματοποίησε αεροπορικές επιθέσεις εναντίον παλαιστινιακών θέσεων κοντά στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, Βηρυτό και την πόλη Κουσάγια. Ο Λιβανέζος πρόεδρος Μισέλ Αούν κάλεσε αργότερα τις επιθέσεις «κήρυξη πολέμου».

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι δήλωσε την Δευτέρα κατά την διάρκεια συνάντησης του με τους πρεσβευτές των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι η Βηρυτός επιθυμεί να αποφύγει την κλιμάκωση των εντάσεων με το Ισραήλ για τις πρόσφατες επιθέσεις, αλλά ότι η διεθνής κοινότητα έπρεπε να απορρίψει την «παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας του Λιβάνου».

«Η κυβέρνηση του Λιβάνου ενδιαφέρεται να αποφύγει οποιαδήποτε ολίσθηση προς μια σοβαρή κλιμάκωση, αλλά αυτό απαιτεί από την διεθνή κοινότητα να απορρίψει αυτή την κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας μας και της απόφασης 1701», δήλωσε ο Χαρίρι, όπως ανέφερε το Λιβανέζικο κρατικό εθνικό Ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Ο Λιβανέζος πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι ο Λίβανος θα υποβάλει επίσημη καταγγελία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι είναι σημαντικό το Συμβούλιο να κατανοήσει ότι η διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή είναι ζωτικής σημασίας για να αποφευχθεί πιθανή κλιμάκωση της περιφερειακής βίας σε σημείο που κανείς δεν θα μπορεί να προβλέψει».

Ο Χαρίρι ανακοίνωσε επίσης ότι το Ανώτερο Συμβούλιο Άμυνας της χώρας του θα πραγματοποιήσει συνάντηση την Τρίτη για να συζητήσει την κατάσταση.

Η Ουάσινγκτον υποστηρίζει τις επιθέσεις του Τελ Αβίβ

«Είχα μια μεγάλη συζήτηση με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου σήμερα το πρωί [...] Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν πλήρως το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί από απειλές», ανέφερε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς. «Υπό τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, οι ΗΠΑ πάντοτε θα υποστηρίζουν το Ισραήλ», επισήμανε μιλώντας με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου την Δευτέρα.

Ο Λίβανος έχει από καιρό επισημάνει την χρήση του εναέριου χώρου του από το Ισραήλ για αεροπορικές επιδρομές, τονίζοντας ότι τέτοιες ενέργειες παραβιάζουν την κυριαρχία της αραβικής δημοκρατίας και την απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που εκδόθηκε μετά την σύγκρουση του 2006 μεταξύ των δύο χωρών.

Το Ισραήλ θεωρεί ότι η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ, με έδρα τον Λίβανο, συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των κυριότερων ανταγωνιστών του στην περιοχή, στοχεύοντάς την με αεροπορικές επιδρομές.

Tags:
επιθέσεις, Μπενιαμίν Νετανιάχου, Βηρυτός, drones, πόλεμος, Ισραήλ, Λίβανος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK