03:54 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Το δικαστήριο του Κιέβου διέταξε σήμερα την απελευθέρωση του δημοσιογράφου και επικεφαλής του RIA Novosti Ουκρανίας Κίριλ Βισίνσκι, ύστερα από 400 μέρες κράτησης.

Συνέντευξη δίνει αυτή την ώρα ο δημοσιογράφος Κίριλ Βισίνσκι ο οποίος αφέθηκε σήμερα ελεύθερος από το δικαστήριο του Κιέβου.

Ο δημοσιογράφος συνελήφθη στο Κίεβο στις 15 Μαΐου 2018, καθώς κατηγορούνταν ότι υποστήριζε τις αυτοανακηρυγμένες δημοκρατίες στο Ντονμπάς ενώ είχε δεχτεί και κατηγορίες προδοσίας.

«Το γεγονός ότι η πίεση στα δικαστήρια έχει μειωθεί συνέβαλε στο να αλλάξει η μοίρα μου και να αποφυλακιστώ. Το πρόσωπο που επιχείρησε να ταυτίσει μέρος της πολιτικής του δημοσιότητας, με την προσωπική μου μοίρα, δεν βρίσκεται πλέον στην εξουσία», είπε ο δημοσιογράφος στο Sputnik.

Στην πρώτη συνέντευξή του στο RIA Novosti μετά την απελευθέρωσή του, ο δημοσιογράφος μίλησε αναφορικά με τους πιθανούς λόγους για την αλλαγή των μέτρων κράτησής του και πώς θα μπορούσε να σχετίζεται με την αποχώρηση του Πέτρο Ποροσένκο από την προεδρία νωρίτερα φέτος.

Sputnik:Σας συγχαίρουμε για την απελευθέρωσή σας. Ποιά είναι τα επόμενα σχέδιά σας;

Κίριλ Βισίνσκι: Τα σχέδια είναι απλά, συνδέονται με τη συνεχιζόμενη δικαστική αγωγή. Μίλησα για αυτό νωρίτερα και το επιβεβαίωσα στο δικαστήριο σήμερα. Ο άμεσος στόχος μου είναι να υπερασπιστώ το καλό μου όνομά και να αποδείξω την αθωότητά μου στο δικαστήριο. Αυτό είναι το κύριο σχέδιο για το πλησιέστερο μέλλον.

Θα χρειαστεί λίγος χρόνος, μια μέρα, δύο, θα συνηθίσω λίγο στην ελευθερία. Θα αναπνεύσω και με τους δύο πνεύμονες, και έπειτα, βεβαίως, θα έχω κάποια άλλα σχέδια. Φυσικά, ελπίζω να δω τον πατέρα μου στο εγγύς μέλλον. Είναι στην Ουκρανία.

Sputnik: Έτσι, στις 16 Σεπτεμβρίου θα λάβετε μέρος στη συνεδρίαση του δικαστηρίου;

Κίριλ Βισίνσκι: Ναι. Τώρα υπάρχει μια τέτοια ημερομηνία - 16 Σεπτεμβρίου.

Sputnik: Η απελευθέρωσή σας συνέπεσε με την προετοιμασία για ανταλλαγή κρατουμένων, κάτι που έχει συζητηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι το γεγονός μία σύμπτωση ή μέρος της διαδικασίας ανταλλαγής;

Κίριλ Βισίνσκι: Πάντα έλεγα ότι η «ανταλλαγή» είναι μεταξύ των λέξεων που ειπώθηκαν ακόμη και προτού με υποπτευθούν για τα φερόμενα ως αδικήματά μου. Αυτή είναι μια φράση που ειπώθηκε από πολιτικούς από τον κύκλο του [Πέτρο] Ποροσένκο τον περασμένο Μάιο. Ως εκ τούτου, εγώ, ως άτομο που θεωρεί τον εαυτό του εντελώς αθώο, και η ενοχή μου δεν έχει αποδειχθεί πουθενά, από κανένα δικαστήριο - επομένως, δεν μιλάω για ανταλλαγή. Θέλω το κύριο πράγμα - ότι το δικαστήριο θα αλλάξει το μέτρο της κράτησης μου, έτσι ώστε να είμαι ελεύθερος. Θέλω να συνεχίσω να αποδεικνύω την αθωότητά μου στο δικαστήριο. Η «ανταλλαγή» δεν είναι κάτι για το οποίο αγωνίστηκα ποτέ. Αυτή είναι μία ιδέα που επέβαλε η προηγούμενη κυβέρνηση του προέδρου Ποροσένκο, τουλάχιστον σε μένα.

Δεν γνωρίζω πολιτικές ή μη πολιτικές λεπτομέρειες. Απλά γνωρίζω ότι οι άνθρωποι με τις ίδιες κατηγορίες, που κάθονταν μαζί μου σε γειτονικά κτίρια και κελιά, ήταν ελεύθεροι περισσότερο από ένα μήνα. Αυτό οφείλεται στην κατάργηση της έλλειψης εναλλακτικών μέτρων περιορισμού για ορισμένα άρθρα [του ποινικού κώδικα]. Δηλαδή, οι άνθρωποι με τις ίδιες κατηγορίες με τις δικές μου απελευθερώθηκαν νωρίτερα από μένα, με διαφορετική μορφή δέσμευσης.

Αυτός είναι ο λόγος που θεωρώ ότι είναι δίκαιο να αλλάξω το μέτρο της κράτησης μου με τον ίδιο τρόπο όπως συνέβη και με άλλους ανθρώπους. Ήθελα μια δίκαιη δικαστική απόφαση και την πήρα.

Sputnik: Γιατί τώρα; Έτσι και αλλιώς, προσφυγές για τη σύλληψη σας έχουν γίνει από το δικηγόρο σας πολλές φορές.

Κίριλ Βισίνσκι: Δεν θέλω να σκεφτώ για τυχόν εκδοχές και συνωμοσίες. Νομίζω ότι οι αλλαγές στην μοίρα μου συνέβησαν φυσικά και εξαιτίας του γεγονότος ότι η πίεση στα δικαστήρια έπαυσε. Ένας άνθρωπος που ήθελε να κάνει την ζωή μου μέρος του πολιτικού PR του, αποχώρησε από την εξουσία.

Sputnik: Ποροσένκο;

Κίριλ Βισίνσκι: Ναι. Δεν θέλω να κατασκευάσω σενάρια τώρα - δεν γνωρίζω τίποτα από αυτή την άποψη. Καταλαβαίνω απλώς ότι αν ο Ποροσένκο παρέμενε πρόεδρος, δεν θα είχα λάβει σήμερα μια τέτοια δικαστική απόφαση.

Sputnik: Διατηρείτε την ουκρανική ιθαγένεια;

Κίριλ Βισίνσκι: Ναι. Παραμένω πολίτης της Ουκρανίας.

Sputnik: Σας ευχαριστούμε για την συνέντευξη και συγχαρητήρια και πάλι.

Κίριλ Βισίνσκι: Σας ευχαριστώ πολύ, τους χαιρετισμούς μου προς τους συναδέλφους μου και ευχαριστώ για την υποστήριξη.

Tags:
δικαστήριο, κράτηση, Κίεβο, Ρωσία, Ουκρανία, Κιρίλ Βισίνσκι
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK