ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο επικεφαλής του Πενταγώνου, Μαρκ Έσπερ, εξέφρασε την ελπίδα του ότι η Τουρκία θα απαλλαγεί από τα συστήματα αεράμυνας S-400, τα οποία έχει αγοράσει από τη Ρωσία, λέγοντας ότι εάν το πράξει, τότε η χώρα μπορεί να επιστρέψει στο πρόγραμμα F-35.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ τόνισε πως η Άγκυρα πρέπει να αποσυρθεί από την παραλαβή των S-400 για το καλό της, προκειμένου να παραλάβει τα μαχητικά F-35.

«Η Τουρκία έχει υπάρξει διαχρονικά ένας σπουδαίος εταίρος και σύμμαχος. Ευελπιστώ ότι θα κάνει πίσω και θα ανταποκριθεί σε αυτό που συμφώνησε το ΝΑΤΟ πριν από πολλά χρόνια, την απαλλαγή, δηλαδή, από τον εξοπλισμό της Σοβιετικής εποχής. Αυτή τη στιγμή, όμως η Τουρκία κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση», δήλωσε.

Η τοποθέτηση του επικεφαλής του Πενταγώνου έρχεται στον απόηχο των δηλώσεων του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεχμέτ Τσαβούσογλου, ο οποίος είπε πως η χώρα του σκοπεύει να αναζητήσει και να αγοράσει άλλα μαχητικά αεροσκάφη αν τελικά δεν αποκτήσουν τα F-35. 

ΟΙ ΗΠΑ ανέστειλαν τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35 εξαιτίας της επιμονής της Άγκυρας να προχωρήσει στην αγορά ρωσικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας, επικαλούμενη λόγους εθνικής ασφάλειας.

Ο Λευκός Οίκος έχει, επίσης, απειλήσει την Τουρκία με κυρώσεις και αποκλεισμό από το ΝΑΤΟ με αφορμή την αγορά ρωσικής στρατιωτικής τεχνολογίας.

Tags:
S-400, ΗΠΑ, Ρωσία, Τουρκία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK