14:55 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε νωρίτερα κυρώσεις εναντίον της Jammal Trust Bank με την κατηγορία της παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στην Χεζμπολάχ.

Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου την Πέμπτη ευχαρίστησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ «για την σημαντική απόφαση».

​Ένας ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσε κατά την διάρκεια μιας συνδιάσκεψης την Πέμπτη ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Jammal Trust Bank θα πρέπει να θεωρηθούν ως «προειδοποίηση» πως η Χεζμπολάχ και το Ιράν πρέπει να παραμείνουν αυστηρά εκτός του χρηματοπιστωτικού συστήματος του Λιβάνου. Ο αξιωματούχος προειδοποίησε επίσης τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να μην παρέχουν υπηρεσίες στη Χεζμπολάχ ή τις θυγατρικές της οργανώσεις.

Ο Νετανιάχου, την Πέμπτη, κάλεσε για νέα μέτρα κατά της «ιρανικής επιθετικότητας».

​Η Χεζμπολάχ ιδρύθηκε την δεκαετία του 1980 ως παραστρατιωτική και πολιτική οργάνωση με μέλη που προέρχονται από τον σιιτικό πληθυσμό του Λιβάνου. Η οργάνωση είχε αρχικά ως στόχο να τερματίσει την κατοχή του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο.

Οι εντάσεις μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ κλιμακώθηκαν εκ νέου την Δευτέρα, αφού σύμφωνα με πληροφορίες το Ισραήλ πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές εναντίον παλαιστινιακών θέσεων κοντά στην Βηρυτό και την πόλη Κουσάγια. Ο Λιβανέζος πρόεδρος Μισέλ Αούν χαρακτήρισε αργότερα τις επιθέσεις ως «κήρυξη πολέμου».

Ο Λίβανος έχει επισημάνει εδώ και καιρό πως το Ισραήλ χρησιμοποιεί τον λιβανέζικο εναέριο χώρο για την διεξαγωγή αεροπορικών επιδρομών, παρατηρώντας ότι οι συγκεκριμένες ενέργειες παραβιάζουν την εθνική κυριαρχία της χώρας και την απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που εκδόθηκε μετά από την σύγκρουση του 2006 μεταξύ των δύο κρατών.

Το Ισραήλ θεωρεί ότι την υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ ως έναν από τους κύριους αντιπάλους της στην περιοχή, στοχεύοντάς την με αεροπορικές επιδρομές.

Tags:
Χεζμπολάχ, Λίβανος, Νετανιάχου, Μπενιαμίν Νετανιάχου, Ισραήλ, Τεχεράνη, Ιράν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK