13:42 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Θρίλερ με το ιρανικό τάνκερ (41)
0 0 0
Βρείτε μας

Συνεχίζεται το θρίλερ με το ιρανικό τάνκερ «Adrian Darya», το οποίο απέπλευσε από τις ακτές του Γιβραλτάρ στα μέσα του Αυγούστου. Εκτός λειτουργίας το σύστημα εντοπισμού του πετρελαιοφόρου.

Προς το τουρκικό λιμάνι του Ισκεντερούν (Αλεξανδρέττα), στη νότια Τουρκία, πλέει το ιρανικό τάνκερ «Adrian Darya», σύμφωνα με ανεπίσημη πηγή της Άγκυρας, η οποία μίλησε το Σάββατο στο Sputnik.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δεύτερη πηγή, αρκετά τουρκικά πλοία βρίσκονται εν πλω, με κατεύθυνση την τοποθεσία του ιρανικού πετρελαιοφόρου, κοντά στο τουρκικό λιμάνι της Μερσίνης.

«Το ιρανικό τάνκερ πλέει προς την πόλη του Ισκεντερούν. Τα τουρκικά πετρελαιοφόρα φαίνεται ότι βρίσκονται στη θέση τους, τα συστήματα ελέγχου (σ.σ. εντοπισμού) είναι ακόμη απενεργοποιημένα» δήλωσε ο αξιωματούχος της γειτονικής χώρας.

Ο ίδιος, παράλληλα, απέφυγε να διευκρινίσει αν το πετρέλαιο έχει εκφορτωθεί από το ιρανικό τάνκερ στα τουρκικά πετρελαιοφόρα, παρότι ισχυρίστηκε πως «δεδομένου ότι τα συστήματα ελέγχου είναι εκτός λειτουργίας, η εκφόρτωση είναι πιθανό να λαμβάνει χώρα».

Το ιρανικό τάνκερ, σύμφωνα με την ίδια πηγή, απενεργοποίησε το διεθνές σύστημα ελέγχου στις 3.12 τα ξημερώματα (τοπική ώρα), ενώ τα τουρκικά πλοία έπραξαν το ίδιο κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Το «Adrian Daryra» κατασχέθηκε από τις αρχές του Γιβραλτάρ στις 4 Ιουλίου, υπό την υποψηφία της μεταφοράς ιρανικού πετρελαίου στη Συρία, κατά παράβαση των ευρωπαϊκών κυρώσεων.

Στα μέσα Αυγούστου, το πετρελαιοφόρο αφέθηκε ελεύθερο, αφού το Γιβραλτάρ έλαβε εγγυήσεις από την Τεχεράνη ότι δεν πρόκειται να παραδώσει το επίμαχο φορτίο στη Συρία.

Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, προσπάθησαν να εμποδίσουν την «απελευθέρωση» του τάνκερ, υποβάλλοντας αίτημα νέας «κατάσχεσης», το οποίο ωστόσο απορρίφθηκε.

Θέμα:
Θρίλερ με το ιρανικό τάνκερ (41)
Tags:
κατάσχεση, ΗΠΑ, Ιράν, Γιβραλτάρ, Πετρέλαιο, λιμάνι, Τουρκία, πλοίο, πετρελαιοφόρο, τάνκερ, ιρανικό τάνκερ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK