21:28 09 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Οι εξελίξεις στα Στενά του Ορμούζ (64)
0 0 0
Βρείτε μας

Η κρίση κλιμακώθηκε τον προηγούμενο μήνα όταν ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί είπε στον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν ότι η Τεχεράνη θα άρει μέρος των υποχρεώσεών της στο πλαίσιο της πυρηνικής συμφωνίας, καλώντας τις ευρωπαϊκές χώρες να προστατεύσουν την Ισλαμική Δημοκρατία από τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

Το Ηνωμένο Βασίλειο σκέφτεται να αποστείλει drones τα οποία θα συνδράμουν τα βρετανικά πολεμικά πλοία που συνοδεύουν τα πετρελαιοφόρα με βρετανική σημαία στα Στενά του Ορμούζ, σύμφωνα με το Sky News.

Όπως ανέφερε στο βρετανικό δίκτυο ο ανώτερος αξιωματικός του ναυτικού Νταν Μπάσετ, το Ιράν αποτελεί άμεση απειλή για τα βρετανικά εμπορικά πλοία.

Ο ίδιος σημείωσε ότι δεν αποκλείει τη χρήση στρατιωτικής δύναμης εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Στα μέσα Αυγούστου, το Ηνωμένο Βασίλειο εντάχθηκε σε συνασπισμό κατόπιν πρότασης των ΗΠΑ ενάντια στην υποτιθέμενη ιρανική απειλή στην περιοχή, μετά την κατάσχεση από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν του υπό βρετανική σημαία πετρελαιοφόρου Stena Impero.

Σύμφωνα με την Τεχεράνη, το τάνκερ παραβίασε κανονισμούς προκαλώντας ζημιά σε ιρανικό πλοίο και προσπάθησε να ξεφύγει από τις αρχές.

Είχε προηγηθεί η κατάσχεση από τις αρχές του Γιβραλτάρ του ιρανικού τάνκερ Grace 1 για φερόμενη παραβίαση των κυρώσεων της ΕΕ, με την Τεχεράνη από την πλευρά της να κάνει λόγο για πράξη πειρατείας.

Το πλοίο αφέθηκε ελεύθερο αργότερα τον Αύγουστο και πλέον ταξιδεύει με την ονομασία Adrian Darya.

Το ιρανικό τάνκερ Adrian Darya
© AFP 2020 / Johnny Bugeja
Το ιρανικό τάνκερ Adrian Darya

Το ιρανικό τάνκερ φέρεται να βρίσκεται έξω από τις ακτές της Συρίας, όπως υποστηρίζει η ιστοσελίδα «tankertrackers.com», επικαλούμενη σχετικές πληροφορίες.

Θέμα:
Οι εξελίξεις στα Στενά του Ορμούζ (64)

Σχετικά:

Έξω από τις ακτές της Συρίας φέρεται να βρίσκεται το ιρανικό τάνκερ
Κυρώσεις των ΗΠΑ στο ιρανικό τάνκερ
Tags:
drones, δεξαμενόπλοιο, ιρανικό τάνκερ, τάνκερ, Περσικός Κόλπος, Στενά του Ορμούζ, Ηνωμένο Βασίλειο, Μεγάλη Βρετανία, Βρετανία, ΗΠΑ, Ιράν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK