14:02 31 ΜΑΡΤΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η Ιρλανδία αναμένεται να αρχίσει να λαμβάνει τις απαραίτητες προφυλάξεις προκειμένου να προετοιμαστεί για μία πιθανή κρίση έκτακτης ανάγκης η οποία θα μπορούσε να προκληθεί από ένα Brexit δίχως συμφωνία Λονδίνου - Βρυξελλών.

Την Τρίτη, μια δήλωση της ιρλανδικής κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι, απαντώντας στην τελευταία ενημέρωση σχετικά με τις διαπραγματεύσεις αναφορικά με το Brexit μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου, η Ιρλανδία θα ξεκινήσει να αυξάνει το επίπεδο ετοιμότητάς της για το ενδεχόμενο ενός άτακτου Brexit.

Το Reuters ανέφερε ότι η δήλωση της κυβέρνησης αποκάλυψε πως «ορισμένες ασκήσεις προγραμματίζονται για τις επόμενες εβδομάδες για να βοηθήσουν στην περαιτέρω βελτίωση των προετοιμασιών για την αντιμετώπιση πιθανής έκτακτης κρίσης σε περίπτωση που δεν υπάρχει συμφωνία για το Brexit».

Με το Κοινοβούλιο να βρίσκεται σε αδιέξοδο στο θέμα της μεταφοράς των «σκληρών συνόρων» πίσω στη Θάλασσα της Ιρλανδίας, η απειλή των σκληρών συνόρων, που απαιτούν τη διέλευση μέσω τελωνείων, μεταξύ της βρετανικής Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, αποτελεί υπαρκτό σενάριο σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί σχετική συμφωνία μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ. Η κατάσταση αυτή θα διασπάσει τις κοινότητες και θα διαταράξει την καθημερινή ζωή στο νησί, καθώς τα σύνορα περνούν μέσα από πόλεις, αγροκτήματα και ακόμη και σπίτια. Επί του παρόντος δεν απαιτείται κανένα έγγραφο για την διάβαση τους.

Η Βουλή των Κοινοτήτων ψήφισε υπέρ της συζήτησης περί ενός νομοσχεδίου το οποίο δεν θα επιτρέπει το ενδεχόμενο ενός άτακτου Brexit και ταυτόχρονα θα ζητά μία νέα παράταση από την ΕΕ. Ο Μπόρις Τζόνσον είχε δηλώσει ότι θα προκηρύξει γενικές εκλογές αν εγκρινόταν η πρωτοβουλία αυτή.

«Είναι σαν κάποιος που στέκεται στη μία πλευρά του φαραγγιού να φωνάζει σε κάποιον στην άλλη πλευρά του φαραγγιού ότι εάν δεν κάνουν ότι θέλει να κάνει, τότε θα πέσει στην άβυσσο ... και πως θα πάρει και τους υπόλοιπους από εμάς μαζί του ... αυτή δεν είναι μια αξιόπιστη διαπραγματευτική στρατηγική», δήλωσε ο Λέτγουιν στην Βουλή των Κοινοτήτων την Τρίτη.

Μετά την ψηφοφορία, ο Τζόνσον ανακοίνωσε πως θα μπορούσε να ζητήσει γενικές εκλογές στις 14 Οκτωβρίου - σχεδόν δύο εβδομάδες πριν από την προθεσμία της 31ης Οκτωβρίου για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εντούτοις, σύμφωνα με σχετικό νόμο του Κοινοβουλίου, ο Τζόνσον θα χρειαστεί μια πλειοψηφία των δύο τρίτων στο Κοινοβούλιο προκειμένου να ζητήσει ακόμη και γενικές εκλογές πριν από το 2022.

Tags:
Μπόρις Τζόνσον, σκληρό Brexit, Brexit, Βρετανία, Μεγάλη Βρετανία, βρετανικό κοινοβούλιο, Ηνωμένο Βασίλειο, Βόρεια Ιρλανδία, Ιρλανδία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK