00:05 10 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Οι εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ (202)
0 0 0
Βρείτε μας

Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης υπέβαλε συγκεκριμένη πρόταση στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, σε ό,τι αφορά τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες.

Συγκεκριμένη πρόταση για τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ κατέθεσε ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Εκτός από τη σύσταση ταμείου υδρογονανθράκων, σύμφωνα με πληροφορίες του kathimerini.com.cy, ο Κύπριος πρόεδρος υπέβαλε τον Αύγουστο πρόταση που περιλαμβάνει προϋποθέσεις ώστε η τουρκοκυπριακή πλευρά να μπορεί να αντλήσει μερίδιο από τη μελλοντική πώληση φυσικού αερίου, από τα κοιτάσματα της κυπριακής ΑΟΖ.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η πρόταση του προέδρου της Κύπρου στηρίζεται στη δημιουργία δεσμευμένου λογαριασμού ειδικού σκοπού (escrow account), στον οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία θα μεταφέρει το μερίδιο που αναλογεί στους Τουρκοκυπρίου.

Δικαιούχος του λογαριασμού θα είναι η τουρκοκυπριακή κοινότητα, ενώ το ποσό θα μπορεί να αντληθεί εφόσον εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις που θέτει η πρόταση του κ. Αναστασιάδη.  

Βάσει της πρότασης, το ποσό θα απελευθερώνεται μόνο εάν η Τουρκία αναγνωρίσει τα όρια της κυπριακής ΑΟΖ, τερματίζοντας τις δραστηριότητές της στην περιοχή.

Ο ειδικός λογαριασμός θα ανοίξει από την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ θα πρέπει να συμφωνηθεί διαχειριστής κοινής αποδοχής, ενδεχομένως τα Ηνωμένα Έθνη ή κάποιο τραπεζικό ίδρυμα.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται ο ίδιος ιστότοπος, η τουρκοκυπριακή πρόταση για σύσταση ειδικής επιτροπής δεν μπορεί να προχωρήσει, καθώς επιλαμβάνεται ζητημάτων που άπτονται κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες ημέρες, στη θάλασσα της Μεσογείου πλέει το τουρκικό πλοίο «Oruc Reis», το οποίο φέρεται να κατευθύνεται προς τη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Κύπρου.

Στο μεταξύ, σε νέα γεώτρηση στην περιοχή της Κύπρου προχωράει από τις 4 Σεπτεμβρίου έως την 1η Νοεμβρίου η Τουρκία, σύμφωνα με NAVTEX που εκδόθηκε το βράδυ της Πέμπτης.

Για τα επόμενα βήματα στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού συντονίζονται Αθήνα και Λευκωσία, με τους κ.κ. Μητσοτάκη και Αναστασιάδη να έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση την επόμενη Τρίτη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Θέμα:
Οι εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ (202)

Σχετικά:

Στη Μεσόγειο και το τουρκικό πλοίο «Oruc Reis» - Βίντεο
Στην Αθήνα την επόμενη Τρίτη ο Αναστασιάδης
Tags:
γεώτρηση, Τουρκία, Κύπρος, τουρκοκύπριοι, ελληνοκύπριοι, φυσικό αέριο, υδρογονάνθρακες, Μουσταφά Ακιντζί, Νίκος Αναστασιάδης, Κυπριακή ΑΟΖ, Κυπριακό
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK