21:39 09 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Θρίλερ με το ιρανικό τάνκερ (41)
0 0 0
Βρείτε μας

Το βρετανικό δεξαμενόπλοιο Stena Impero κατασχέθηκε από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν στις 20 Ιουλίου, μόλις δύο εβδομάδες μετά την κατάσχεση στο Γιβραλτάρ από το βρετανικό ναυτικό του τάνκερ Grace 1 που μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο. Σύμφωνα με την Τεχεράνη, το βρετανικό τάνκερ έκανε επικίνδυνους ελιγμούς και προκάλεσε ζημιές σε ιρανικό αλιευτικό σκάφος.

Το Ιράν θα αφήσει ελεύθερα επτά μέλη του πληρώματος του υπό βρετανική σημαία τάνκερ Stena Impero, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

Το τάνκερ τέθηκε υπό κράτηση στα Στενά του Ορμούζ τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με τη ρωσική πρεσβεία στο Ιράν, τουλάχιστον ένας Ρώσος υπήκοος είναι μεταξύ των ναυτικών που θα απελευθερωθούν.

Η Τεχεράνη έχει δηλώσει ότι η κατάσχεση του πλοίου δεν αποτελούσε αντίποινα για την κατάσχεση του πετρελαιοφόρου Grace 1 από το Ηνωμένο Βασίλειο στο Γιβραλτάρ νωρίτερα τον ίδιο μήνα.

Το ιρανικό τάνκερ Grace 1 είχε τεθεί υπό κράτηση αφότου η Ουάσιγκτον ανέφερε ότι μετέφερε αργό πετρέλαιο στη Συρία κατά παράβαση των κυρώσεων της ΕΕ, ισχυρισμό τον οποίο αρνήθηκε το Ιράν.

Το πλοίο αφέθηκε ελεύθερο αργότερα τον Αύγουστο και πλέον ταξιδεύει με την ονομασία Adrian Darya. Το ιρανικό τάνκερ χάθηκε από τα μέσα παρακολούθησης, ενώ η τελευταία θέση που ανέφερε ήταν στις 2 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το Marine Traffic. Η τελευταία γνωστή θέση του πλοίου αναφέρθηκε στην ανατολική Μεσόγειο, όχι μακριά από τη δυτική ακτή της Συρίας και τις ανατολικές ακτές της Κύπρου.

Μετά την κλιμάκωση της έντασης, το Λονδίνο προσχώρησε σε ναυτικό συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο. Παράλληλα, το Λονδίνο φέρεται να εξετάζει την αποστολή drones στον Περσικό Κόλπο.

Θέμα:
Θρίλερ με το ιρανικό τάνκερ (41)

Σχετικά:

Αισιοδοξη η Στοκχόλμη πως η Τεχεράνη θα απελευθερώσει το τάνκερ Stena Impero στο κοντινό μέλλον
«Κρυφτό» του ιρανικού τάνκερ με τα ραντάρ για σχεδόν μία ημέρα
Ντοκουμέντο από την κατάσχεση του τάνκερ: Οι Φρουροί του Ιράν προειδοποιούν βρετανικό πολεμικό πλοίο
Βρετανικό ΥΠΕΞ: «Πειρατεία» η κατάσχεση του τάνκερ
Tags:
Γιβραλτάρ, Ρωσία, Ρώσος, Τεχεράνη, Ιράν, κατάσχεση, δεξαμενόπλοιο, Ηνωμένο Βασίλειο, Μεγάλη Βρετανία, Βρετανία, τάνκερ, Στενά του Ορμούζ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK