16:14 13 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η Τουρκία έχει παραμείνει στη συμφωνία της με τη Ρωσία για την αγορά του αμυντικού πυραυλικού συστήματος S-400 παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ, που είχε ως αποτέλεσμα την αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 έως τον Μάρτιο του 2020.

Η ισραηλινή εταιρεία ImageSat International δημοσίευσε δορυφορικές εικόνες στον λογαριασμό της στο Twitter από το υποτιθέμενο αεροπορικό αμυντικό σύστημα S-400 που έφτασε, πρόσφατα, στην Τουρκία από τη Ρωσία. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι βρίσκεται σε επιχειρησιακή λειτουργία.

Στις εικόνες φαίνεται αυτό που η ισραηλινή εταιρεία περιγράφει ως ραντάρ και μέρη για την εγκατάσταση των S-400. Παρ’ όλα αυτά, η ImageSat International αναφέρει ότι οι εκτοξευτήρες δεν έχουν φορτωθεί. Τα εν λόγω μέρη θα φτάσουν στην Τουρκία κατά τη δεύτερη φάση της παράδοσής τους, ύστερα από την πρώτη τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η συγκεκριμένη κατάσταση είναι δοκιμαστική και δεν αποκλείεται η μεταφορά, επομένως το υποτιθέμενο σύστημα S-400 ίσως μετεγκατασταθεί στη μόνιμη τοποθεσία μιας και τώρα βρίσκεται στην Άγκυρα.

​Ο Ισμαήλ Ντεμίρ, Τούρκος αναπληρωτής γραμματέας για τις Αμυντικές Βιομηχανίες, αποκάλυψε σήμερα ότι το ρωσικό σύστημα των S-400 θα είναι έτοιμο για χρήση τον Ιούνιο του 2020. «Η Τουρκία δεν είναι πλέον πελάτης, αλλά συνεργάτης. Είμαστε ενάντια μόνο στην αγορά (ρωσικών όπλων), θέλουμε να συμμετάσχουμε στην παραγωγή», δήλωσε.

Το δεύτερο στάδιο παράδοσης των S-400 είναι σε εξέλιξη σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας στις 27 Αυγούστου. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει δηλώσει ότι θα συνεχιστεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Η Ρωσία υλοποίησε την πρώτη φάση, τον περασμένο Ιούλιο, βάσει της συμφωνίας Μόσχας και Άγκυρας που έγινε το 2017.

Οι παραδόσεις έγιναν μέσω 30 ειδικών πτήσεων και οι ΗΠΑ άσκησαν πιέσεις, οι οποίες υποστήριξαν ότι το σύστημα S-400 δεν είναι συμβατό με το αντιαεροπορικό σύστημα του ΝΑΤΟ και μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη λειτουργία των μαχητικών αεροσκαφών F-35. Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε, αργότερα, την απόφασή της να αναστείλει τη συμμετοχή της Τουρκίας στο διεθνές πρόγραμμα F-35 για την αγορά των ρωσικών S-400 από την Άγκυρα, προσθέτοντας ότι η χώρα θα απομακρυνθεί πλήρως από το πρότζεκτ μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2020. Η Τουρκία έχει παραγγείλει περισσότερα από 100 μαχητικά αεροσκάφη f-35.

Παρά τις αμερικανικές πιέσεις, η Τουρκία αρνήθηκε να εγκαταλείψει τη συμφωνία με τη Ρωσία, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μια ολοκληρωμένη συμφωνία που είναι ζωτικής σημασίας για την εθνική άμυνά της και τόνισε ότι το σύστημα S-400 δεν σχετίζεται με την ασφάλεια του ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ ή τα F-35 με οποιονδήποτε τρόπο.

Tags:
S-400, Ρωσία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK