19:35 06 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά την οριστική έγκριση της αποτροπής του no-deal Brexit. Πρόωρες εκλογές στις 15 Οκτωβρίου προτείνει ο Τζόνσον.

Τις διαδικασίες για την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών προωθεί ο Μπόρις Τζόνσον, μετά το πράσινο φως της Βουλής των Κοινοτήτων στο νομοσχέδιο για την αποτροπή του no-deal Brexit.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου πρότεινε τη διεξαγωγή πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών στις 15 Οκτωβρίου.

Ωστόσο, άγνωστο παραμένει αν η συγκεκριμένη πρόταση θα καταστεί αποδεκτή από τη Βουλή των Κοινοτήτων, καθώς για να ληφθεί μία τέτοια απόφαση, απαιτείται η στήριξη των 2/3 των μελών του Κοινοβουλίου.

Η κατάσταση για τον Μπόρις Τζόνσον είναι αρκετά δύσκολη, καθώς - όπως διαφαίνεται από τα αποτελέσματα των τελευταίων ψηφοφοριών - η βρετανική κυβέρνηση έχει απολέσει την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.

«Εάν είμαι ακόμη πρωθυπουργός μετά την 15η Οκτωβρίου, θα οδηγήσω το Ηνωμένο Βασίλειο εκτός της Ε.Ε. στις 31 Οκτωβρίου, υπό μία – ελπίζω – σαφώς καλύτερη συμφωνία» ήταν το πρώτο σχόλιο του Τζόνσον.

Νωρίτερα, η Βουλή των Κοινοτήτων - με 327 «ναι» και 299 «όχι» - υπερψήφισε το νομοσχέδιο για την περαιτέρω αναβολή του Brexit, σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το επίμαχο νομοσχέδιο, μάλιστα, έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή των Λόρδων. Μόλις λάβει την έγκριση και από το συγκεκριμένο σώμα, τότε θα καταστεί νόμος του κράτους, κατόπιν της υπογραφή του από τη Βασίλισσα Ελισάβετ.

Υπενθυμίζεται ότι από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Μπόρις Τζόνσον έχει ταχθεί εναντίον μίας νέας, τρίτης παράτασης του Brexit, ξεκαθαρίζοντας ότι το Λονδίνο θα αποχωρήσει από την Ε.Ε. στις 31 Οκτωβρίου, είτε υπάρξει συμφωνία είτε όχι.

Την Τρίτη, τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων – με 328 «ναι» και 301 «όχι» - ανέκτησαν τον έλεγχο της κοινοβουλευτικής ατζέντας, γεγονός το οποίο τους επέτρεψε να καταθέσουν το νομοσχέδιο για την τρίμηνη παράταση του Brexit (έως τις 31 Ιανουαρίου του 2020).

Το συγκεκριμένο αποτέλεσμα υποδηλώνει ότι 21 μέλη του Συντηρητικού Κόμματος ψήφισαν εναντίον της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον.

Λονδίνο και Βρυξέλλες διαφιλονικούν για το ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων, με τον Βρετανό πρωθυπουργό να ζητάει την απόσυρση της διάταξης για το λεγόμενο backstop – κάτι το οποίο αρνείται να πράξει η Ε.Ε.

Aξίζει να σημειωθεί ότι η ρύθμιση του backstop επιτρέπει στη Βόρεια Ιρλανδία να παραμείνει στην Τελωνειακή Ένωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να αποφευχθεί η επιβολή «σκληρού» συνόρου μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ε.Ε. (σ.σ. δηλαδή Ιρλανδίας).

Η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά τη χρονική περίοδο, μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου, σε περίπτωση κατάρρευσης των διμερών διαπραγματεύσεων για τη Μελλοντική Σχέση Λονδίνου – Βρυξελλών.

Σχετικά:

Το πρώτο «ναι» στον νόμο για την καθυστέρηση του Brexit είπε η βρετανική βουλή
Δεν βλέπουν νέα συμφωνία για το Brexit μέχρι τις 31 Οκτωβρίου οι Βρυξέλλες
Νέα διαδήλωση στο Λονδίνο εναντίον του Brexit - Βίντεο
Tags:
Βόρεια Ιρλανδία, Ιρλανδία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Ένωση, συντηρητικοί, Συντηρητικό κόμμα, Εργατικό Κόμμα, Εργατικοί, πρόωρες εκλογές, εκλογές, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένο Βασίλειο, Μπόρις Τζόνσον, Brexit, Brexit, Brexit
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK