06:55 08 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Το αίτημα του Μπόρις Τζόνσον για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στις 15 Οκτωβρίου απέρριψε η Βουλή των Κοινοτήτων, καθώς δεν επιτεύχθηκε η συγκέντρωση των απαιτούμενων ψήφων.

Βαθαίνει η πολιτική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς η Βουλή των Κοινοτήτων απέρριψε το αίτημα του Μπόρις Τζόνσον για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στις 15 Οκτωβρίου.

Υπέρ της προσφυγής στις βουλευτικές κάλπες τάχθηκαν 298 βουλευτές, ενώ κατά ψήφισαν 56. Ωστόσο, για την έγκριση της πρότασης του Τζόνσον απαιτούταν η στήριξη των 2/3 των μελών του Κοινοβουλίου, δηλαδή 434 βουλευτές.

Σ’ ένα πρώτο σχόλιο, μετά τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, ο Τζόνσον ισχυρίστηκε ότι ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, είναι ο πρώτος επικεφαλής της αντιπολίτευσης στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου, ο οποίος αρνείται τις εκλογές. Τον κάλεσε δε, να ξανασκεφτεί την ιδέα της κάλπης.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός υπέβαλε το συγκεκριμένο αίτημα (σ.σ. προκήρυξης εκλογών), ως απόρροια της υπερψήφισης – 327 «ναι» και 299 «όχι» - του νομοσχεδίου για την περαιτέρω αναβολή του Brexit, σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το επίμαχο νομοσχέδιο, μάλιστα, έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή των Λόρδων. Μόλις λάβει την έγκριση και από το συγκεκριμένο σώμα, τότε θα καταστεί νόμος του κράτους, κατόπιν της υπογραφή του από τη Βασίλισσα Ελισάβετ.

Υπενθυμίζεται ότι από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Μπόρις Τζόνσον έχει επανειλημμένως ταχθεί εναντίον μίας νέας, τρίτης παράτασης του Brexit, ξεκαθαρίζοντας ότι το Λονδίνο θα αποχωρήσει από την Ε.Ε. στις 31 Οκτωβρίου, είτε υπάρξει συμφωνία είτε όχι.

Την Τρίτη, τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων – με 328 «ναι» και 301 «όχι» - ανέκτησαν τον έλεγχο της κοινοβουλευτικής ατζέντας, γεγονός το οποίο τους επέτρεψε να καταθέσουν το νομοσχέδιο για την τρίμηνη παράταση του Brexit (έως τις 31 Ιανουαρίου του 2020).

Το συγκεκριμένο αποτέλεσμα υποδηλώνει ότι 21 μέλη του Συντηρητικού Κόμματος ψήφισαν εναντίον της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον.

Λονδίνο και Βρυξέλλες διαφιλονικούν για το ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων, με τον Βρετανό πρωθυπουργό να ζητάει την απόσυρση της διάταξης για το λεγόμενο backstop – κάτι το οποίο αρνείται να πράξει η Ε.Ε.

Aξίζει να σημειωθεί ότι η ρύθμιση του backstop επιτρέπει στη Βόρεια Ιρλανδία να παραμείνει στην Τελωνειακή Ένωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να αποφευχθεί η επιβολή «σκληρού» συνόρου μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ε.Ε. (σ.σ. δηλαδή Ιρλανδίας).

Η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά τη χρονική περίοδο, μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου, σε περίπτωση κατάρρευσης των διμερών διαπραγματεύσεων για τη Μελλοντική Σχέση Λονδίνου – Βρυξελλών.

Σχετικά:

Δεν βλέπουν νέα συμφωνία για το Brexit μέχρι τις 31 Οκτωβρίου οι Βρυξέλλες
Νέα διαδήλωση στο Λονδίνο εναντίον του Brexit - Βίντεο
Νέα ήττα για τον Μπόρις Τζόνσον στη βρετανική βουλή, πέρασε ο νόμος για την αναβολή του Brexit
Οριστικό «ναι» στην αναβολή του Brexit - Πρόωρες εκλογές προτείνει ο Τζόνσον
Tags:
Συντηρητικό κόμμα, συντηρητικοί, Τζέρεμι Κόρμπιν, πρόωρες εκλογές, εκλογές, Μπόρις Τζόνσον, σκληρό Brexit, Brexit, Ηνωμένο Βασίλειο, βρετανικό κοινοβούλιο, Βρετανική βουλή
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK