01:43 09 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 20
Βρείτε μας

Η Ρωσία αποσύρθηκε από τη Συνθήκη INF τον Ιούλιο του 2019 μετά από την απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από αυτήν. Από τότε η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε σχέδια για την ανάπτυξη πυραύλων τους οποίους απαγόρευε η Συνθήκη και έχουν ήδη πραγματοποιήσει την πρώτη δοκιμή.

Η Ρωσία θα κατασκευάσει πυραύλους που δεν συμμορφώνονται με την INF, μετά την κατάρρευση της Συνθήκης, αλλά δεν θα τους αναπτύξει πρώτη, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Όπως ανέφερε σε ομιλία του στο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ στο Βλαδιβοστόκ, η Ρωσία θα αναπτύξει πυραύλους βεληνεκούς από 500 έως 5.500 χιλιόμετρα.

Πάντως, τόνισε ότι η Ρωσία δεν θα αναπτύξει πρώτη αυτούς τους πυραύλους.

Ο κ. Πούτιν σημείωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ διεξάγουν ήδη συνομιλίες με την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα για την ανάπτυξη πυραύλων και πρόσθεσε ότι θα μπορούσαν ενδεχομένως να αποτελέσουν απειλή για τη Ρωσία.

Η Μόσχα έχει δεσμευτεί ότι δεν θα αναπτύξει πυραύλους που δεν συμμορφώνονται με τη Συνθήκη INF, εκτός εάν το πράξει η Ουάσιγκτον.

Η Ρωσία αποσύρθηκε από τη Συνθήκη INF μετά από την απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από αυτήν. Από τότε η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε σχέδια για την ανάπτυξη πυραύλων τους οποίους απαγόρευε η Συνθήκη και έχουν ήδη πραγματοποιήσει την πρώτη δοκιμή.

Ο τερματισμός της Συνθήκης

Η Συνθήκη για τα Πυρηνικά Μέσου Βεληνεκούς (INF) τερματίστηκε στις 2 Αυγούστου, καθώς οι ΗΠΑ αποχώρησαν από αυτήν κατηγορώντας τη Ρωσία για παραβίαση της Συνθήκης, ισχυρισμούς που αρνήθηκε η Μόσχα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από τη Συνθήκη κατηγορώντας τη Ρωσία για την ανάπτυξη πυραύλου που φέρεται να παραβιάζει τους όρους της διεθνούς συμφωνίας.

Νωρίτερα, στις 20 Οκτωβρίου 2018 ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να εγκαταλείψει τη Συνθήκη και δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα ξεκινήσουν να αναπτύσσουν όπλα που απαγορεύονται βάσει της συμφωνίας. 

Η Ρωσία επανειλημμένα αρνήθηκε όλους τους ισχυρισμούς και με τη σειρά της επεσήμανε ότι τα συστήματα Aegis Ashore των ΗΠΑ μπορούν να εξοπλιστούν με πυρηνικούς πυραύλους, κάτι που συνιστά επίσης παραβίαση της συνθήκης.

Τον Ιούλιο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα που αναστέλλει τη συμμετοχή της Μόσχας στη συμφωνία ως συμμετρική απάντηση στην κίνηση της Ουάσινγκτον. Σε δηλώσεις του, σημείωσε ότι η απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη INF δημιούργησε θεμελιώδεις κινδύνους για όλους.

Η Μόσχα επίσης έχει χαρακτηρίσει σοβαρό λάθος των ΗΠΑ την αποχώρηση από τη Συνθήκη.

Σχετικά:

Αξιωματούχος των ΗΠΑ: Μετά την απόσυρση από την INF, θέλουμε να αναπτύξουμε πολυηχητικούς πυραύλους
Λαβρόφ: Οι ΗΠΑ ετοίμαζαν μια πυραυλική δοκιμή πολύ πριν αποχωρήσουν από την INF
Η Μόσχα αποδοκιμάζει τις πυραυλικές δοκιμές των ΗΠΑ μετά την αποχώρηση από τη Συνθήκη INF
Οι ΗΠΑ προχώρησαν σε πυραυλική δοκιμή μετά την αποχώρηση από τη Συνθήκη INF
Σοϊγκού: Οι ΗΠΑ διέθεταν κονδύλια για πυραύλους μικρής και μεσαίας εμβέλειας πριν φύγουν από την INF
Tags:
ΗΠΑ, πύραυλος, πύραυλοι, INF, Συνθήκη INF, Βλαντίμιρ Πούτιν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK