07:23 07 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η απαγόρευση των μπουρκίνι και των μαγιό που φορούν οι Μουσουλμάνες είναι ισάξια με φυλετική και θρησκευτική διάκριση, αποφάσισε η αρμόδια αρχή της Φινλανδίας κατά των διακρίσεων. Προς το παρόν, πολλά κολυμβητήρια δεν δέχονται ολόσωμα μαγιό για λόγους υγιεινής.

Η Κίρσι Πίμια, της φινλανδικής δημόσιας αρχής κατά των διακρίσεων, συνέστησε στις δημόσιες πισίνες της Φινλανδίας να επιτρέψουν τη των μπουρκίνι, τα μαγιό που καλύπτουν όλο το σώμα και είναι δημοφιλή στον μουσουλμανικό κόσμο.

Η Πίμια γνώριζε αρκετές περιπτώσεις κατά τις οποίες οι γυναίκες που φορούσαν μπουρκίνι δεν είχαν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν δημόσιες πισίνες, παρά το γεγονός ότι είχαν προηγουμένως ενημερωθεί.

«Από την άποψη των νόμων περί διακρίσεων, είναι προβληματικό το γεγονός ότι δεν επιτρέπεται σε όλες τις πισίνες η χρήση μπουρκίνι. Ορισμένες Μουσουλμάνες χρησιμοποιούν το μπουρκίνι ως μαγιό, οπότε η απαγόρευση μπορεί να ισοδυναμεί με διάκριση λόγω θρησκείας και φύλου», δήλωσε η Πίμια, όπως ανέφερε ο εθνικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός YLE.

«Επομένως, η απαγόρευση ισοδυναμεί με πολλαπλές διακρίσεις», τόνισε.

Η Πίμια πρόσθεσε ότι οι δημόσιες πισίνες πρέπει, επίσης, να παρέχουν ιδιωτικές εγκαταστάσεις ντους προκειμένου να προωθήσουν την ισότητα μεταξύ όλων των τμημάτων της κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με αναπηρίες και ασθένειες ή σεξουαλικές μειονότητες.

Το 2017, αρκετές οργανώσεις που σχετίζονται με την κολύμβηση, συμπεριλαμβανομένης της Ομοσπονδίας Διδασκαλίας Κολύμβησης και Υγρού Στίβου της Φινλανδίας, συνιστούσαν επίσης να επιτρέπεται η χρήση μπουρκίνι στα κολυμβητήρια της χώρας.

Τα κολυμβητήρια της Φινλανδίας τείνουν να έχουν αυστηρούς κανόνες, καθώς ορισμένα δεν δέχονται ούτε τα σορτς ως μαγιό. Ελλείψει εθνικών κανόνων, οι τοπικές απαγορεύσεις του μπουρκίνι δικαιολογήθηκαν, μεταξύ άλλων, για λόγους ασφαλείς και υγείας, καθώς ένα χαλαρό μπουρκίνι μπορεί να κολλήσει και να δημιουργήσει επικίνδυνες καταστάσεις. Άλλοι, αντιθέτως, δεν βλέπουν κινδύνους και μάλιστα προσφέρουν μπουρκίνι προς ενοικίαση.

Σύμφωνα με μια εκτίμηση του Ερευνητικού Κέντρου του 2016, το 2,7% του πληθυσμού της Φινλανδίας, που ανέρχεται σε 5,5 εκατομμύρια είναι Μουσουλμάνοι.

Το μπουρκίνι, ένας συνδυασμός μπικίνι και μπούρκα, που μερικές φορές αναφέρεται ως «κοστούμι μετριοφροσύνης», δημιουργήθηκε το 2004 από την Λιβανο-Αυστραλιανή σχεδιάστρια, Αχέντα Ζανέτι. Σύμφωνα με αυτήν, η ιδέα είναι να δοθεί η δυνατότητα στις Μουσουλμάνες να συμμετέχουν σε δραστηριότητες σχετικές με τον αθλητισμό. Το μπουρκίνι καλύπτει ολόκληρο το σώμα, εκτός από το πρόσωπο, τα χέρια και τα πόδια.

Η χρήση του, ωστόσο, είναι αμφιλεγόμενη καθώς ορισμένες περιοχές στη Γαλλία, τη Γερμανία και το Μαρόκο απαγόρευσαν το μπουρκίνι, προκαλώντας συζητήσεις.

Tags:
ισλάμ, κολύμβηση, μαγιό, μουσουλμάνες, Φινλανδία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK