00:56 23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Στις αρχές του Αυγούστου, οι ΗΠΑ αποχώρησαν και επίσημα από τη Συνθήκη INF και μετά από λίγες εβδομάδες, πραγματοποίησαν πυραυλική δοκιμή, με τον πρόεδρο της Ρωσίας προς τα αρμόδια υπουργεία να διαμορφώνουν μία - συμμετρικά κατάλληλη - απάντηση προς την Ουάσιγκτον.

Να αγοράσουν οι ΗΠΑ τη νεότερη γενιά όπλων από τη Ρωσία, μεταξύ των οποίων και ένα υπερηχητικό σύστημα πυραύλων, πρότεινε στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως αποκάλυψε ο ίδιος σήμερα, 

Ο Πούτιν είχε κάνει αυτήν την πρόταση στον πρόεδρο των ΗΠΑ, στη διάρκεια της συνάντησης που είχαν οι δύο ηγέτες, φέτος στην Ιαπωνία. 

«Είπα στον Ντόναλντ: ''Αν θέλετε, θα σάς τους πουλήσουμε και έτσι θα εξισορροπηθούν όλα στη στιγμή''. Ωστόσο, είπαν ότι σύντομα θα παράγουν δικά τους (όπλα). Πιθανότατα και θα το κάνουν, αλλά γιατί να ξοδεύουν χρήματα όταν εμείς τα έχουμε ξοδέψει ήση και μπορούμε να πάρουμε κάτι από αυτό και όχι σε βάρος τη ασφάλειάς μας, αλλά για χάρη της ισορροπίας», σημείωσε ο Πούτιν, στη διέρκεια του Ανατολικού Οικονομικού Φόρουμ στο Βλαδιβοστόκ, το οποίο παρακολούθησαν επίσης ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε και ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι.

Παράλληλα, ο Πούτιν επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ δεν αντέδρασαν στην πρόταση της Ρωσίας για τον περιορισμό της κούρσας εξοπλισμών, σημειώνοντας ότι η Ουάσινγκτον εξετάζει την τοποθέτηση όπλων στο Διάστημα. 

«Είναι πολύ σοβαρές προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα. Φανταστείτε ότι πάνω από το κεφάλι καθενός από εμάς και επομένως καθενός από αυτούς, κάποιο είδος όπλου, ίσως πυρηνικό, θα βρίσκεται συνεχώς σε γεωστατική τροχιά. Αυτό πραγματικά μπορεί να αλλάξει την κατάσταση ασφάλειας στον κόσμο. Αλλά προς το παρόν, οι Αμερικανοί εταίρου μας παραμένουν σιωπηλοί σε ό,τι αφορά τις προτάσεις μας για τον τομέα του αφοπλισμού και την αποφυγή μιας κούρσας εξοπλισμού και δεν υπάρχει τίποτα νεότερο σε αυτό το κομμάτι», τόνισε ακόμη ο Πούτιν. 

Τον προηγούμενο μήνα, ο πρόεδρος της Ρωσίας εξέφρασε την απογοήτευσή του για την πυραυλική δοκιμή που πραγματοποίησαν οι ΗΠΑ στις 18 Αυγούστου, κατά παράβαση της Συνθήκης για τα Πυρηνικά Μέσου Βεληνεκούς (INF), από την οποία και είχε αποχωρήσει επισήμως η Ουάσινγκτον δύο εβδομάδες νωρίτερα. 

Η Ρωσία και οι ΗΠΑ παραμένουν μέλη της Συνθήκης New START που συνιστά τη μόνη συμφωνία για τον έλεγχο πυρηνικών όπλων. Η Συνθήκη λήγει το 2021 και δεν έχει καταστεί ακόμη σαφές εάν θα παραταθεί. 

Tags:
υπερηχητικοί πύραυλοι, πύραυλοι, Συνθήκη INF, Ντόναλντ Τραμπ, Βλαντίμιρ Πούτιν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK