02:17 09 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Οι εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ (192)
0 0 0
Βρείτε μας

Την περασμένη εβδομάδα, η Τουρκία είχε εκδώσει σχετική NAVTEX, προαναγγέλλοντας ότι το γεωτρύπανο «Πορθητής» (Φατίχ) θα προχωρήσει σε νέα γεώτρηση στην περιοχή της Κύπρου.

Στο σημείο όπου αναμένεται να διεξάγει νέα γεώτρηση, στον ονομαζόμενο στόχο «Αλάνια-2» εντός της κυπριακής ΑΟΖ, προχώρησε τα ξημερώματα της Πέμπτης το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής», σύμφωνα με το philenews.com.

Κατά το ίδιο μέσο, η μετακίνησή του διήρκεσε ελάχιστο χρόνο, καθώς το σημείο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 3,5 ναυτικών μιλίων βόρεια της γεώτρησης που πραγματοποίησε από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο.

Η δεύτερη γεώτρηση του «Πορθητή» (Φατίχ) αναμένεται να διαρκέσει 56 ημέρες, ενώ η πρώτη στη θέση «Αλάνια-1» κράτησε 120 ημέρες.

Την περασμένη εβδομάδα, η Τουρκία είχε εκδώσει σχετική NAVTEX, προαναγγέλλοντας ότι το γεωτρύπανο «Πορθητής» θα προχωρήσει σε νέα γεώτρηση στην περιοχή ανοιχτά της Κύπρου.

Υπενθυμίζεται ότι στην περιοχή βόρεια της Κύπρου εκτιμάται ότι πλέουν τρία τουρκικά πλοία – γεωτρύπανα, ενώ καθ’ οδόν φέρεται να είναι ακόμη ένα.

Η ένταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ξεκίνησε τους προηγούμενους μήνες, έπειτα από την απόφαση της Άγκυρας να προχωρήσει σε σεισμικές έρευνες.

Η κίνηση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Αθήνας και της Λευκωσίας, με τις Βρυξέλλες παράλληλα, να απειλούν την Τουρκία με την επιβολή οικονομικών κυρώσεων.

Την Πέμπτη, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε σε ό,τι αφορά την Ανατολική Μεσόγειο ότι «κανείς δεν μπορεί να μας στερήσει τα δικαιώματα που έχουμε εδώ».

Κατά το philenews.com, σημείωσε επίσης ότι η Τουρκία εξετάζει την αγορά και τρίτου πλωτού γεωτρύπανου.

Πρόταση Αναστασιάδη σε Ακιντζί για τους υδρογονάνθρακες

Στο μεταξύ, έδαφος κερδίζει το σενάριο που θέλει τη συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου από την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά πριν από τη επίλυση του Κυπριακού.

Εκτός από τη σύσταση ταμείου υδρογονανθράκων, σύμφωνα με πληροφορίες του kathimerini.com.cy, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης υπέβαλε τον Αύγουστο στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί πρόταση που περιλαμβάνει προϋποθέσεις ώστε η τουρκοκυπριακή πλευρά να μπορεί να αντλήσει μερίδιο από τη μελλοντική πώληση φυσικού αερίου, από τα κοιτάσματα της κυπριακής ΑΟΖ.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η πρόταση του προέδρου της Κύπρου στηρίζεται στη δημιουργία δεσμευμένου λογαριασμού ειδικού σκοπού (escrow account), στον οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία θα μεταφέρει το μερίδιο που αναλογεί στους Τουρκοκυπρίου.

Θέμα:
Οι εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ (192)

Σχετικά:

Συνεκμετάλλευση φυσικού αερίου πριν από τη λύση του Κυπριακού;
Προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών στο Κυπριακό: Τα θετικά και αρνητικά της πρότασης Αναστασιάδη
Η απάντηση της Κομισιόν στον Ερντογάν: Σε ισχύ η συμφωνία για τους μετανάστες, έχουμε δώσει 5,6 δισ. ευρώ
Εκβιάζει ο Ερντογάν: Ίσως ανοίξουμε τις πύλες για τους πρόσφυγες στην Ευρώπη
Νέα γεώτρηση του «Φατίχ» στην Κύπρο – NAVTEX από την Τουρκία
Tags:
Ανατολική Μεσόγειος, Τουρκία, Κύπρος, γεώτρηση, Πορθητής, Κυπριακή ΑΟΖ, Κυπριακό
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK