ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον τόνισε τη Δευτέρα ότι επιθυμεί μια συμφωνία για το Brexit στις 18 Οκτωβρίου και εμφανίστηκε απτόητος από τις προσπάθειες του Κοινοβουλίου να εμποδίσει μια έξοδο χωρίς διαπραγμάτευση.

Ο Τζόνσον σε δηλώσεις του στην Ιρλανδία μαζί με τον Πρωθυπουργό της χώρας Λέο Βαράντκαρ, ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι είχε κάποιες ιδέες για το πώς θα επιλύσει το ζήτημα του backstop στην Ιρλανδία, αλλά ήταν απίθανο να υπάρξει κάποια πρόοδος σήμερα.

Να σημειωθεί πως ο Τζόνσον βρίσκεται στο Δουβλίνο σε μια απόπειρα να δρομολογήσει την έξοδο της χώρας από την ΕΕ μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

Οι συνομιλίες για το Brexit έχουν μπλοκάρει μεταξύ άλλων στο πως θα αποφευχθεί η δημιουργία συνοριακών ελέγχων και τελωνειακής υποδομής κατά μήκος των συνόρων της Ιρλανδίας-μέλους της ΕΕ και της βρετανικής περιοχής της Βόρειας Ιρλανδίας.

Το λεγόμενο «backstop» στην τρέχουσα συμφωνία αποχώρησης επιβάλλει ρυθμιστική ευθυγράμμιση μεταξύ της Ιρλανδίας και ολόκληρου του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σύμφωνα με τους υποστηρικτές της Brexit, αυτό θα περιέπλεκε τις νέες εμπορικές συμφωνίες.

Ο Μπόρις Τζόνσον πρότεινε ένα ενιαίο σύστημα στην Ιρλανδία για υγειονομικούς και φυτοϋγειονομικούς ελέγχους στα γεωργικά προϊόντα ως μερική λύση.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας επεσήμανε ότι οι έλεγχοι αυτοί αντιπροσωπεύουν μόνο το 30% περίπου των συνοριακών ελέγχων.

Μετά την επιστροφή του από το Δουβλίνο σήμερα ο Τζόνσον αναμένεται να πραγματοποιήσει μια δεύτερη ψηφοφορία ζητώντας εκλογές στις Οκτωβρίου.

Σχετικά:

Αμετακίνητος ο Τζόνσον: Αποκλείει αναβολή του Brexit - «Θα προτιμούσα να βρεθώ νεκρός σε χαντάκι»
Η «ακτινογραφία» της κρίσης στη Βρετανία: Τι έπεται και τι μπορεί να συμβεί με το Brexit
Νέα προσπάθεια του Μπόρις Τζόνσον να αποκλείσει μία αναβολή του Brexit
Εγκρίθηκε από τη Βουλή των Λόρδων το νομοσχέδιο για την αποτροπή Brexit χωρίς συμφωνία
Tags:
Ιρλανδία, Δουβλίνο, σκληρό Brexit, εκλογές, Brexit, Μπόρις Τζόνσον
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK