01:10 07 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

Η Φινλανδία, η οποία μαστίζεται από υπογεννητικότητα, δεν πήρε με καλό μάτι άρθρο επιστημονικού περιοδικού που πρότεινε την απόκτηση λιγότερων παιδιών για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Τεύχος του περιοδικού «Tieteen Kuvalehti», το οποίο ασχολήθηκε με την κλιματική αλλαγή και με τους τρόπους περιορισμού του αποτυπώματος άνθρακα, έχει χτυπήσει μια ευαίσθητη χορδή στη Φινλανδία.

Πέρα από τρόπους μείωσης του αποτυπώματος άνθρακα, όπως η αποχή από την κατανάλωση κρέατος και η ελαχιστοποίηση των αεροπορικών ταξιδιών, το «Tieteen Kuvalehti» κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το σωστό (και το καλύτερο) πράγμα που πρέπει να κάνει κάποιος που έχει επίγνωση του προβλήματος είναι να αποφύγει παιδιά.

Η ιδέα ότι τα μωρά είναι κακά για το περιβάλλον, συμπληρώνεται από μια φωτογραφία ενός μωρού στο εξώφυλλο, κάτι που δεν έγινε εύκολα αποδεκτό στη Φινλανδία, όπου το ποσοστό γεννήσεων είναι σήμερα ιστορικά χαμηλό: σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών ο αριθμός των παιδιών κάτω των πέντε ετών το 2015 ήταν 300 εκατομμύρια, έναντι 501 εκατομμυρίων το 1950.

Βουλευτής το κόμματος κάλεσε το περιοδικό να «κρυφτεί» από καταστήματα, βιβλιοθήκες και περίπτερα.

«Πιστεύω το να δίνεις το μήνυμα ότι ένα μωρό είναι πηγή ρυπογόνων εκπομπών παραπάει. Δίνει στα παιδιά και τη νεολαία την εντύπωση ότι αποτελούν βάρος και το βρίσκω φρικτό», δήλωσε ο Αϊτακούμπου στον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα YLE.

Ο χριστιανοδημοκρατικός βουλευτής, Πάιβι Ρασάνεν, επίσης εξοργίστηκε από το εξώφυλλο:

«Το μήνυμα του εξωφύλλου είναι προσβλητικό για τα ίδια μωρά και τις οικογένειες που έχουν παιδιά [...] Τα παιδιά που έχουν μεγαλώσει σωστά και έχουν μορφωθεί θα βρουν λύσεις σε μελλοντικά προβλήματα, δεν θα είναι η αιτία αυτών. Υποστηρίζω μια αντεπίθεση στην προπαγάνδα αυτού του είδους που θα λέει: "Όλα τα μωρά είναι ευπρόσδεκτα!"».

Ο Έσα Ιβόνεν, που ασχολείται με ζητήματα προστασίας των παιδιών, βρήκε επίσης την πρόταση εξωφρενική σύμφωνα με ανάττηση του στο Twitter.

«Είναι περίεργο το γεγονός ότι το παιδί αποτελεί ένα κλιματικό πρόβλημα», αναφέρει μεταξύ άλλων.

​Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των γεννήσεων στη Φινλανδία μειώθηκε για όγδοο συνεχόμενο έτος το 2018, καθώς το συνολικό ποσοστό γονιμότητας έφτασε σε ιστορικά χαμηλό: 1,41 παιδιά ανά γυναίκα, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της χώρας. Την τελευταία φορά που είχε τέτοια υπογονιμότητα ήταν κατά τη διάρκεια του μεγάλου λιμού πριν από περίπου 150 χρόνια.

Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που οι επιστημονικές εισηγήσεις προτείνουν την αποχή από την απόκτηση παιδιών για χάρη του πλανήτη.

Μια μελέτη του 2017 που πραγματοποιήθηκε από το σουηδικό πανεπιστήμιο του Λουντ, πρότεινε τη γέννηση λιγότερων παιδιών, τη ζωή χωρίς αυτοκίνητο, την αποφυγή των αεροπορικών ταξιδιών και τη vegan διατροφή, υποστηρίζοντας ότι τα μέτρα αυτά είναι πιο αποτελεσματικά από τις στρατηγικές όπως η εξ ανακύκλωση των ενεργειακών οικιακών λαμπτήρων.

Ο καθηγητής παγκόσμιας πολιτικής του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι, Τέιβο Τειβάινεν, τόνισε ότι η απόφαση της απόκτησης λιγότερων παιδιών περιλαμβάνει πολλές ηθικές παραμέτρους. Υπογραμμίζοντας την ευθύνη της Φινλανδίας, σημείωσε ότι το ποσοστό γεννήεων του μικρού έθνους δεν έχει σχεδόν καμία σημασία στην παγκόσμια κλίμακα.

Το «Tueteen Kuvalehti» είναι η φινλανδική έκδοση του δανέζικου περιοδικού «Illustreret Videnskab», που δημοσιεύεται από τον σουηδικό όμιλο «Bonnier Group».

Tags:
υπογεννητικότητα, γέννηση, κλιματική αλλαγή, παιδιά, Φινλανδία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK