12:52 03 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Νωρίτερα φέτος, αφού διαπίστωσε ότι το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ είχε εγκρίνει έξι εξουσιοδοτήσεις για να επιτρέψει στις αμερικανικές εταιρείες να βοηθήσουν τη Σαουδική Αραβία στο πυρηνικό της πρόγραμμα, ομάδα Γερουσιαστών των ΗΠΑ προσπάθησε να συντάξει νομοσχέδιο για να εμποδίσει την Ουάσιγκτον από την παροχή χρηματοδότησης σε ό,τι αφορά τη μεταφορά της αμερικανικής πυρηνικής τεχνολογίας στο Ριάντ.

Η Σαουδική Αραβία θέλει να παράγει και να εμπλουτίζει ουράνιο για το ειρηνικό πυρηνικό της πρόγραμμα, ανακοίνωσε ο υπουργός ενέργειας της χώρας, πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ Μπιν Σαλμάν.

«Προχωράμε με προσοχή... Πειραματιζόμαστε με δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες», δήλωσε ο υπουργός, μιλώντας σε διάσκεψη στο Αμπού Ντάμπι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τη Δευτέρα, σύμφωνα με το Reuters.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η χώρα του θέλει να προχωρήσει σε ένα πυρηνικό πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής ουρανίου και των δυνατοτήτων εμπλουτισμού του, ενώ αναφέρθηκε στα σχέδια του Ριάντ για την υποβολή προσφορών για τους δύο πρώτους πυρηνικούς αντιδραστήρες του βασιλείου.

Ο διαγωνισμός αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον επόμενο χρόνο, ενώ αμερικανικές, κινεζικές, ρωσικές, νοτιοκορεατικές και γαλλικές εταιρείες πιστεύεται ότι συμμετέχουν σε προκαταρκτικές συνομιλίες σχετικά με το έργο, που λέγεται ότι κοστίζει δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ Μπιν Σαλμάν διορίστηκε υπουργός ενέργειας την Κυριακή με βασιλικό διάταγμα.

Πρόσφατα, Αμερικανοί νομοθέτες εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για την αγορά πυρηνικής τεχνολογίας από το Ριάντ, λέγοντας ότι η χρηματοδότηση των ΗΠΑ μέσω της Αμερικανικής Τράπεζας Εξαγωγών - Εισαγωγών για τη μεταφορά πυρηνικής τεχνολογίας στο βασίλειο θα πρέπει να εξαρτηθεί από τη δέσμευση της Σαουδικής Αραβίας να μην εμπλακεί σε εμπλουτισμό του ουρανίου.

Τον περασμένο μήνα, ο υπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών, Ρικ Πέρι, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον θα πρέπει να βοηθήσει τη Σαουδική Αραβία με τις πυρηνικές της φιλοδοξίες, καθώς η εναλλακτική λύση θα ήταν η παροχή βοήθειας στο Ριάντ από τη Ρωσία ή την Κίνα.

Ο Πέρι υποσχέθηκε ότι οι ΗΠΑ θα προσπαθούσαν να επιτύχουν μια «πολύ ισχυρή» συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία για να διασφαλίσουν ότι τα αμερικανικά συμφέροντα είναι ασφαλή.

Σύμφωνα με τα πρότυπα μεταβίβασης πυρηνικών τεχνολογιών των ΗΠΑ που εγκρίθηκαν το 1954, οι δικαιούχες χώρες πρέπει να υιοθετήσουν ένα λεγόμενο «χρυσό πρότυπο» κανονισμών με στόχο τη διασφάλιση της μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων και της ειρηνικής χρήσης της πυρηνικής τεχνολογίας.

Το Ριάντ αρνείται μέχρι στιγμής να υιοθετήσει το πρότυπο, με τον παράγοντα αυτό να αποτελεί εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις.

Τον Απρίλιο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο προειδοποίησε ότι η Ουάσινγκτον «δεν θα επιτρέψει» ποτέ στη Σαουδική Αραβία να γίνει πυρηνική δύναμη, λέγοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα έθετε σε κίνδυνο την ασπίδα της και την ασφάλεια του Ισραήλ.

Τον Μάιο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επιβεβαίωσε τη μεταφορά όπλων προς τη Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, κάνοντας λόγο για προσπάθεια να αποτραπεί «η επιθετικότητα του Ιράν», σύμφωνα με το AFP.

Τον Ιούλιο η Γερουσία των ΗΠΑ απέτυχε να παρακάμψει το βέτο του προέδρου Τραμπ σχετικά με τη νομοθεσία που ψήφισε το Κογκρέσο και η οποία θα εμπόδιζε την πώληση όπλων στην Σαουδική Αραβία.

Σχετικά:

Η Γερουσία των ΗΠΑ απέτυχε να υπερβεί το βέτο Τραμπ κατά της διακοπής πώλησης όπλων στην Σ. Αραβία
Βέτο Τραμπ στην απαγόρευση πωλήσεων όπλων στη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ
Οι ΗΠΑ έτοιμες για ανάπτυξη πρόσθετων στρατευμάτων στην Σαουδική Αραβία
Στην Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ ο Πομπέο για συνομιλίες σχετικά με το Ιράν
Ο Πομπέο επιβεβαιώνει τη μεταφορά όπλων στη Σ. Αραβία
Tags:
ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ουράνιο, πυρηνικός αντιδραστήρας, πυρηνικά, Σαουδική Αραβία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK