14:27 29 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Τον Αύγουστο, Άγκυρα και Ουάσιγκτον συμφώνησαν στη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας στα ανατολικά του Ευφράτη, προχωρώντας στην ίδρυση ενός κέντρου συντονισμού.

Νέα πυρά προς τις ΗΠΑ, με αφορμή τις καθυστερήσεις στη δημιουργία ζώνης ασφαλείας στη Συρία, εξαπέλυσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Από την έναρξη των διαπραγματεύσεων, το πρώτο βήμα που έγινε με τις ΗΠΑ, ήταν η δημιουργία ενός κέντρου συντονισμού. Βλέπουμε ότι έχουμε αρχίσει να “κολλάμε” ξανά» δήλωσε, μεταξύ άλλων, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Τόνισε δε, ότι τα βήματα που έχουν πραγματοποιηθεί από την Ουάσιγκτον, είναι μόνο… διακοσμητικά και για το θεαθήναι.

«Βλέπουμε ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να υπερ-εκτείνουν (σ.σ. σε έκταση) τη ζώνη ασφαλείας. Με το να λαμβάνουν “διακοσμητικά” μέτρα, συνεχίζουν να βοηθούν τις Μονάδες Λαϊκής Προστασίας και το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα. Εάν η συνεργασία με τις ΗΠΑ δεν καρποφορήσει, θα προχωρήσουμε στην περιοχή μόνοι μας» συνέχισε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρόεδρος Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία δεν θα ανεχτεί καθυστερήσεις στην προσπάθεια δημιουργίας ζώνης ασφαλείας στη Συρία.

Τον Αύγουστο, Άγκυρα και Ουάσιγκτον συμφώνησαν στη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας στα ανατολικά του Ευφράτη, η οποία θα αποτελεί «ανάχωμα» μεταξύ των τουρκικών συνόρων και των συριακών εδαφών που ελέγχονται από τους Κούρδους μαχητές.

Από την πλευρά τους, πάντως, οι συριακές αρχές ισχυρίζονται ότι η συμφωνία Τουρκίας – ΗΠΑ παραβιάζει την εδαφική ενότητα και την κυριαρχία της Συρίας.

Σχετικά:

Στρατιώτες στη βορειοανατολική Συρία αναπτύσσει η Δανία
Τουρκικά στρατιωτικά οχήματα μπήκαν στη Συρία για να ξεκινήσουν κοινές περιπολίες με τις ΗΠΑ
Ερντογάν για ζώνη ασφαλείας στη Συρία: Δεν θέλουμε τα ίδια πράγματα με τις ΗΠΑ
O IDF κάνει λόγο για επίθεση με ρουκέτες από τη Συρία
Tags:
ζώνη ασφαλείας, ΗΠΑ, Κούρδοι, Κούρδοι, σύνορα, σύνορα, Ευφράτης, Συρία, Τουρκία, Μεβλούτ Τσαβούσογλου
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK