ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η εταιρεία διαχείρισης δεν έχει άλλη επιλογή από το να απελευθερώσει τεράστια ποσότητα ραδιενεργών αποβλήτων στη θαλασσα. Όπως είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος της Ιαπωνίας Γοσιάκι Χαράντα προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή η τεχνολογία για την αντιμετώπιση του μολυσμένου νερού και πλέον ούτε ο απαιτούμενος χώρος αποθήκευσης.

«Δεν έχουμε άλλο τρόπο από το να το απελευθερώσουμε (σ.σ. στη θάλασσα) και να το διαλύσουμε» ανέφερε ο Χαράντα σύμφωνα με την Jiji Press.

Περισσότερο από ένα εκατομμύριο τόνοι υδάτινων αποβλήτων αποθηκεύεται προς το παρόν σε δεξαμενές στην περιοχή της Φουκουσίμα, αλλά η εγκατάσταση φέρεται να μην έχει άλλο διαθέσιμο χώρο, ενώ εκτιμάται ότι το καλοκαίρι του 2022 θα εξαντληθεί η χωρητικότητα.

Η Ιαπωνία για την ώρα δεν διαθέτει την τεχνολογία για τον καθαρισμό των υδάτινων αποβλήτων από τρίτιουμ, ραδιενεργό ισότοπο του υδρογόνου, για τον λόγο αυτό οι παράκτιοι πυρηνικοί σταθμοί κανονικά τα αδειάζουν έτσι κι αλλιώς στη θάλασσα. Ωστόσο, η εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας του Τόκιο, Tepco, παραδέχθηκε ότι το νερό από τη Φουκουσίμα περιέχει και άλλα στοιχεία εκτός από τρίτιουμ.

Παρότι η ιαπωνική κυβέρνηση θα συζητήσει περαιτέρω το ζήτημα μετά τη λήψη έρευνας ειδικών, ο Χαράντα πιστεύει ότι τα απόβλητα θα διαλυθούν στον Ειρηνικό Ωκεανό και ότι οι αρχές θα πρέπει να ενημερώσουν το κοινό, στην Ιαπωνία και εκτός, για τα μέτρα ασφαλείας και τους επιστημονικούς λόγους αυτής της απόφασης.

Σύμφωνα με τα ιαπωνικά Μέσα, οι κάτοικοι έχουν βαθύτατη ανησυχία για την πιθανή ζημιά που μπορεί να επιφέρει αυτή η κίνηση, ειδικά στη βιομηχανία της αλιείας, που είναι ζωτικής σημασίας για την Ιαπωνία.

Το ατύχημα στη Φουκουσίμα σημειώθηκε πριν οχτώ χρόνια από το τσουνάμι που έπληξε τη χώρα τον Μάρτιο του 2011 μετά από σεισμό μεγέθους 9 Ρίχτερ ανοιχτά των ακτών της Ιαπωνίας. Η τήξη στις τρεις από τις τέσσερις μονάδες και οι εκρήξεις αέριου υδρογόνου, που προκλήθηκε από την ζημιά στα συστήματα ψύξης οδήγησε σε διαρροή ραδιενεργών υλικών και στο κλείσιμο του σταθμού.

Tags:
πυρηνικός αντιδραστήρας, πυρηνικό εργοστάσιο, πυρηνικός σταθμός, πυρηνικό ατύχημα, Ειρηνικός Ωκεανός, ωκεανός, ραδιενεργά απόβλητα, πυρηνικά απόβλητα, Ιαπωνία, Φουκουσίμα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK