05:47 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Οι εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ (207)
0 0 0
Βρείτε μας

Χτες, Νίκος Αναστασιάδης και Κυριάκος Μητσοτάκης σύμφωνησαν, στη συνάντηση που είχαν, να προχωρήσουν σε κοινούς χειρισμούς απέναντι στις ενέργειες της Τουρκίας.

«Εάν δεν τερματιστούν οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας, δεν υπάρχει περίπτωση κάτω από τις απειλές των κανονιοφόρων να προσέλθεις, να παρακαθήσεις σε διαπραγματεύσεις και να αναμένεις ότι είναι δυνατόν να έχεις ένα αποτέλεσμα που θα γίνει αποδεκτό και από τις δύο κοινότητες». Αυτό δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Χτες ο κ. Αναστασιάδης είχε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στην οποία συμφώνησαν σε κοινούς χειρισμούς για την αντιμετώπιση των τουρκικών ενεργειών τις οποίες χαρακτήρισαν παράνομες.

Παράλληλα έστειλαν μήνυμα στην Τουρκία να βάλει τέλος στις ενέργειες αυτές και να προχωρήσει στις ενέργειες που απαιτούνται για τη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος για συνομιλίες.

«Η πρόταση του κ. Ακιντζί, η οποία όπως αποκάλυψε ο κ. Τσαβούσογλου ήταν μία πρόταση που διαμορφώθηκε στην Τουρκία, σε συνεργασία με τον κ. Οζερσάι, έρχεται πρώτον σε αντίθεση με τις συγκλίσεις που είχε πετύχει ο αείμνηστος πρόεδρος Χριστόφιας με τον Ταλάτ και οι οποίες επαναβεβαιώθηκαν επί των ημερών μου με τον κ. Ακιντζί. Συγκλίσεις οι οποίες προβλέπουν ότι η Κύπρος ήταν και παραμένει μέλος της διεθνούς συνθήκης για το δίκαιο της θάλασσας του 1982», αναφέρει ο κ. Αναστασιάδης για την Κυπριακή ΑΟΖ.

Και προσθέτει: «Το ότι υπήρξε σύγκλιση αποδεικνύεται και από το ότι το θέμα δεν ήταν ανάμεσα στα σημεία Γκουτέρες (εγγυήσεις, στρατεύματα, περιουσιακό, εδαφικό, αποτελεσματική συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων, εκ περιτροπής προεδρία και ισότιμη μεταχείριση ελλήνων και τούρκων υπηκόων). Δεν θεωρήθηκε ότι έπρεπε να συζητηθεί. Ο καθορισμός της ΑΟΖ και ο φυσικός πλούτος που ενδέχεται να υπάρχει, ανήκουν κατ΄ αποκλειστικότητα στην κεντρική κυβέρνηση του ομόσπονδου κράτους που θα προκύψει μετά τη λύση. Η αποδοχή της επιτροπής σημαίνει αποδοχή κατάργησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Ουδεμία επιτροπή είναι δυνατόν να έχει κυριαρχικά δικαιώματα. Τα κράτη έχουν κυριαρχικά δικαιώματα. Συνεπώς η οποιαδήποτε επιτροπή εκτός συντεταγμένων παραμέτρων του αναγνωρισμένου κράτους δεν θα παρήγαγε τα οποιαδήποτε αποτελέσματα».

Στη συνέντευξή του, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Αναστασιάδης δεν αποκλείει το ενδεχόμενο προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το θέμα της Αμμοχώστου. «Το κλειδί», όπως λέει, «βρίσκεται στα χέρια της Άγκυρας».

«Δυστυχώς, η Τουρκία ελέγχει απόλυτα την πολιτική ζωή των Κατεχομένων και την οικονομική ζωή των Τουρκοκυπρίων είτε δια της παρουσίας του τουρκικού στρατού, είτε δια της οικονομικής βοήθειας που παρέχει, είτε με την παρουσία των εποίκων που δυστυχώς όσο ο χρόνος περνά, αυξάνονται με μία υπολογιζόμενη παρουσία - ακόμα και από τους Τουρκοκύπριους - που σήμερα μπορεί να αποτελεί και πλειοψηφία του πληθυσμού των Κατεχομένων», σημειώνει.

Θέμα:
Οι εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ (207)

Σχετικά:

Τι συζήτησαν Αναστασιάδης – Ακιντζί για το Κυπριακό
Εξελίξεις στο Κυπριακό - Αναστασιάδης: Δεν εγκαταλείπουμε την ελπίδα
Αναστασιάδης: Η συνάντηση με Ακιντζί υποδηλώνει ότι η προσπάθεια συνεχίζεται
Tags:
Νίκος Αναστασιάδης, Κυπριακό, Κυπριακή ΑΟΖ, ΑΟΖ, Αμμόχωστος, Τουρκία, Κύπρος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK