05:25 04 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Υπέρ της υποχρεωτικής δημοσίευσης των εκθέσεων της κυβέρνησης για τις επιπτώσεις ενός no-deal Brexit είχαν ταχθεί τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων τη Δευτέρα.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δημοσίευσε τον λεγόμενο φάκελο «Operation Yellowhammer», με τις πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις για το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία. 

Οι εκτιμήσεις για το χειρότερο δυνατό σενάριο σε περίπτωση no-deal Brexit φέρεται να είχαν καταρτιστεί τον Αύγουστο. 

Βάσει του σεναρίου, η κυκλοφορία μέσω της Σήραγγας της Μάγχης θα μπορούσε να περιοριστεί κατά 40%-60% για περίοδο έως τριών μηνών.

Επιπλέον, οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου που ταξιδεύουν προς και από την ΕΕ ενδέχεται να υπόκεινται σε αυξημένους ελέγχους στα σύνορα, ενώ ορισμένες διασυνοριακές χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσαν να διαταραχθούν.

Η κυβέρνηση αναμένει ότι θα καλύπτονται χωρίς πρόβλημα οι ανάγκες για ηλεκτροδότηση και φυσικό αέριο, ωστόσο εκτιμάται ότι θα μειωθεί η ποσότητα συγκεκριμένων τροφίμων.

Παράλληλα, τονίζεται ότι οι ομάδες χαμηλού εισοδήματος θα επηρεαστούν δυσανάλογα από τυχόν αυξήσεις των τιμών των τροφίμων και των καυσίμων.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου φοβάται επίσης ότι ένα «no-deal Brexit» θα μπορούσε να προκαλέσει διαμαρτυρίες σε όλη τη χώρα, με αποτέλεσμα να διατεθεί μεγάλο μέρος των πόρων της αστυνομίας.

Υπέρ της υποχρεωτικής δημοσίευσης των εκθέσεων της κυβέρνησης για τις επιπτώσεις ενός no-deal Brexit είχαν ταχθεί τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων τη Δευτέρα.

Το νομοθέτημα, το οποίο εγκρίθηκε με 311 «ναι» και 302 «όχι», περιλαμβάνει επίσης την υποχρέωση της κυβέρνησης να δημοσιεύσει τις συνομιλίες ανάμεσα στους κυβερνητικούς αξιωματούχους, οι οποίες αφορούσαν την αναστολή της λειτουργίας του Κοινοβουλίου για περίπου πέντε εβδομάδες (10 Σεπτεμβρίου – 14 Οκτωβρίου).

Απόφαση - χαστούκι στον Τζόνσον από δικαστήριο της Σκωτίας: Παράνομο το «λουκέτο» στη βουλή

Παράνομη κρίθηκε στο μεταξύ η απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να αναστείλει τη λειτουργία της βρετανικής βουλής, σύμφωνα με την ετυμηγορία δικαστηρίου της Σκωτίας

Εντούτοις, το δικαστήριο δεν έδωσε εντολή για ακύρωση της απόφασης. Οι δικαστές είπαν ότι η υπόθεση οδηγείται στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας, το οποίο και θα λάβει την τελική απόφαση.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μπόρις Τζόνσον αποφάσισε την αναστολή της λειτουργίας της βρετανικής βουλής για πέντε εβδομάδας - από χθες μέχρι τις 14 Οκτωβρίου, ήτοι δύο εβδομάδες πριν από το προγραμματισμένο Brexit. 

Το «λουκέτο» στη βουλή ετέθη σε ισχύ, τα ξημερώματα της Τρίτης, μετά από διαδοχικές ήττες που υπέστη ο Μπόρις Τζόνσον στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Έχοντας χάσει την πλειοψηφία, η βουλή υπερψήφισε το νομοσχέδιο που μπλοκάρει το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να ζητήσει νέα καθυστέρησης της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν δεν προκύψει συμφωνία. 

Παράλληλα, η βρετανική βουλή απέρριψε, δύο φορές, την πρόταση του Τζόνσον για πρόωρες εκλογές.

Σχετικά:

Έγγραφα της βρετανικής κυβέρνησης αποκαλύπτουν σενάρια για τις επιπτώσεις ενός Brexit χωρίς συμφωνία
Το βασίλειό τους για ένα Brexit
Σύμβουλος του Τζόνσον διαμηνύει: Το Brexit θα γίνει στις 31 Οκτωβρίου
Να δημοσιεύσει τις εκθέσεις για τις επιπτώσεις του no-deal Brexit καλείται ο Τζόνσον
Η Βασίλισσα Ελισάβετ ενέκρινε το νομοσχέδιο για το «μπλοκάρισμα» του no deal Brexit
Tags:
Μπόρις Τζόνσον, ΕΕ, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ηνωμένο Βασίλειο, Μεγάλη Βρετανία, Βρετανική βουλή, Βρετανία, Brexit, σκληρό Brexit
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK