02:40 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Το Ιράν έχει ανακοινώσει τη σταδιακή – ανά 60 ημέρες - υπαναχώρηση από τις δεσμεύσεις της JCPOA, για όσο διάστημα η Ευρώπη δεν διασφαλίζει τα ιρανικά συμφέροντα.

Το ενδεχόμενο «χαλάρωσης» των κυρώσεων εναντίον του Ιράν άφησε ανοιχτό ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

«Θα δούμε τι συμβαίνει» δήλωσε ο ίδιος, συνομιλώντας με δημοσιογράφους του Λευκού Οίκου, όταν ερωτήθηκε σχετικά.

Τόνισε δε, ότι η Ουάσιγκτον «δεν επιδιώκει την αλλαγή του καθεστώτος» στην Τεχεράνη, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι δύο ώρες μπορούν να κάνουν ένα «καλό deal».

Δεν παρέλειψε, πάντως, να εκφράσει τις ανησυχίες του για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στο Ιράν να έχει πυρηνικά όπλα».

Την Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, δήλωσε ότι Τραμπ και Ρουχανί ενδεχομένως θα έχουν επαφές στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Τις προηγούμενες ημέρες, το Ιράν ξεκίνησε τον τρίτο γύρο άρσης των δεσμεύσεων που απορρέουν από τη διεθνή πυρηνική συμφωνία του 2015 (JCPOA).

Υπενθυμίζεται ότι η Τεχεράνη έχει ανακοινώσει τη σταδιακή – ανά 60 ημέρες - υπαναχώρηση από τις δεσμεύσεις της JCPOA, για όσο διάστημα η Ευρώπη δεν διασφαλίζει τα ιρανικά συμφέροντα, μετά την αποχώρηση της Ουάσιγκτον και την επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων.

Σχετικά:

Οι ΗΠΑ κατηγορούν το Ιράν για πιθανή ακήρυχτη πυρηνική δραστηριότητα
Βρετανία κατά Ιράν για το τάνκερ: Το Λονδίνο κάλεσε τον Ιρανό πρέσβη
Κλιμακώνεται η διπλωματία των ομήρων; Αναφορές για σύλληψη τριών Βρετανοαυστραλών στο Ιράν
Tags:
Μάικ Πομπέο, Ντόναλντ Τραμπ, ΗΠΑ, ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, JCPOA, Πετρέλαιο, κυρώσεις, κυρώσεις, κυρώσεις κατά Ιράν, Ιράν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK