13:00 04 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Θρίλερ με το ιρανικό τάνκερ (41)
0 0 0
Βρείτε μας

Η ιδέα της συγκρότησης μίας ναυτικής συμμαχίας «γεννήθηκε» σε Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες μετά την κατάσχεση του βρετανικού τάνκερ «Stena Impero» από τις ιρανικές αρχές.

Στην επιλογή του Λονδίνου να συστρατευτεί με τις ΗΠΑ φέρεται να «σκόνταψε» η προσπάθεια της Ε.Ε. να συγκροτήσει μία ναυτική συμμαχία για την προστασία των πλοίων στο Στενό του Ορμούζ και την αποφυγή της περαιτέρω έντασης με το Ιράν.

«Πολλοί από εμάς θέλαμε να το κάνουμε μαζί με τη Βρετανία, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, και να αποφύγουμε την αμερικανική πίεση στο Ιράν. Τώρα όλα “πάγωσαν”, επειδή η Βρετανία συστρατεύτηκε με τους Αμερικανούς» δήλωσε ανώνυμη πηγή, την οποία επικαλείται το Reuters.

Το Παρίσι ευελπιστεί σε μία «αναβίωση» του εγχειρήματος στις 16 Σεπτεμβρίου, όταν αντιπρόσωποι 15 κρατών – μελών της Ε.Ε. θα συναντηθούν και θα εξετάσουν τι «θα πρέπει να πράξουν».

Ανώνυμη πηγή δήλωσε στο Reuters ότι το σχέδιο των Ευρωπαίων είναι η δημιουργία ενός συνασπισμού, ο οποίος «δεν θα δίνει την εντύπωση ότι κινείται εναντίον του Ιράν».

Υπενθυμίζεται ότι η ιδέα της δημιουργίας μίας ναυτικής συμμαχίας «γεννήθηκε» μετά την κατάσχεση του βρετανικού τάνκερ «Stena Impero» από τις ιρανικές αρχές, αλλά και τη σειρά επιθέσεων σε πετρελαιοφόρα πλοία στον Κόλπο του Ομάν.

Η Τεχεράνη, πάντως, από την πρώτη στιγμή υποστήριξε ότι η κατάσχεση του τάνκερ σχετιζόταν με την παραβίαση των ναυτικών κανονισμών, ενώ σήμερα αφήνει «ανοιχτό» το ενδεχόμενο απελευθέρωσής του.

Η κατάσχεση του «Stena Impero» έλαβε χώρα εν μέσω των τεταμένων σχέσεων μεταξύ Τεχεράνης και Λονδίνου, ως συνέπεια της κατάσχεσης του ιρανικού τάνκερ «Grace 1» στο Γιβραλτάρ στις 4 Ιουλίου.

Θέμα:
Θρίλερ με το ιρανικό τάνκερ (41)

Σχετικά:

Το Ιράν θα απελευθερώσει επτά μέλη του πληρώματος του βρετανικού τάνκερ
Νέες κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν - Πώς σχετίζονται με το ιρανικό τάνκερ
Κατάσχεση βρετανικού τάνκερ από το Ιράν: Έφυγαν από την Τεχεράνη επτά μέλη του πληρώματος
Tags:
Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ευρωπαϊκή Ένωση, πλοίο, πλοία, στόλος, συνεργασία, στρατιωτική συνεργασία, Συμμαχία, κατάσχεση, τάνκερ, πετρελαιοφόρο, ιρανικό τάνκερ, Ιράν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK