09:28 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο Απόστολος Παύλος, μία από τις κεντρικές φιγούρες στην ιστορία και διάδοση του Χριστιανισμού, πιστεύεται ότι κάποτε ναυάγησε στις ακτές της Μάλτας ενώ ήταν καθ’ οδόν στη Ρώμη, όπως σχετικά αναφέρεται στις Πράξεις των Αποστόλων.

Οι βιβλικοί εξερευνητές του Ινστιτούτου Βιβλικής Αρχαιολογίας, που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην ανακάλυψη ιστορικών αποδείξεων για την ιστορική επιβεβαίωση της Βίβλου, ισχυρίζονται ότι αναγνώρισαν μια από τις άγκυρες οπότε και το σημείο του ναυαγίου, που περιγράφεται στις Πράξεις των Αποστόλων.

Ο Μπομπ Κόρνακι, καθηγητής και ιδρυτής του Ινστιτούτου Βιβλικής Αρχαιολογίας, ταξίδεψε στη Μάλτα, όπου ισχυρίζεται ότι ανακαλύφθηκε μια από τις διασωζόμενες άγκυρες – χρονολογούμενης από τον 1ο μετά Χριστό αιώνα -με την τοποθεσία να ταιριάζει μ΄ αυτή που περιγράφεται στις Πράξεις.

Ο αρχαιολόγος ισχυρίζεται πως ο κόλπος του Αγίου Θωμά, στις νοτιανατολικές ακτές της Μάλτας, είναι η πιο πιθανή τοποθεσία για το περίφημο ναυάγιο.

Το Ινστιτούτο Βιβλικής Αρχαιολογίας αναφέρει στον ιστότοπό του ότι δύτες τη δεκαετία του 1960 ανακάλυψαν εκεί 4 άγκυρες, όμως μόλις μία διασώθηκε. Οι δύτες τότε δε γνώριζαν τι ακριβώς είχαν ανακαλύψει. Συγκεκριμένα, δύο από τις άγκυρες χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή καταδυτικών βαρών, η Τρίτη χάθηκε και η τέταρτη ανήκει στη χήρα ενός από τους δύτες.

Σύμφωνα με τον Κόρνακι, διεξήχθησαν έρευνες από το Πανεπιστήμιο της Μάλτας, προκειμένου να εξακριβωθεί η ρωμαϊκή καταγωγή της.

«Αυτή η μία άγκυρα θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελεί το μόνο κειμήλιο που αναφέρεται στην Καινή Διαθήκη που έχει ανακαλυφθεί και συντηρηθεί στην εποχή μας, σχεδόν 2.000 χρόνια από το γεγονός», τόνισε ο Κορνάκι.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Βιβλικής Αρχαιολογίας, υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που ταυτίζονται με την ιστορία του ναυαγίου του Απόστολου Παύλου, όπως είναι η γεωμορφολογία του σημείου που ταιριάζει στις βιβλικές περιγραφές για μια αμμουδερή παραλία, αλλά ακόμη και το βάθος των νερών, μιας και οι αναφορές κάνουν λόγο για βάθη περί τα 30 μέτρα.

«Όλοι αυτοί οι παράγοντες, αν ληφθούν όλοι μαζί υπόψη, συνηγορούν ότι ο κόλπος του Αγίου Θωμά είναι το σωστό σημείο για το ναυάγιο του Αποστόλου Παύλου», τονίζει ο Κόρνακι.

Αξίζει να σημειώσουμε, άλλωστε, ότι η Μάλτα εδώ και αιώνες συνδέεται με τον τόπο που ναυάγησε ο Απόστολος Παύλος. Οι Πράξεις των Αποστόλων αναφέρουν ότι το πλοίο του Αποστόλου Παύλου ναυάγησε ανοιχτά από τις ακτές του νησιού.

Λέγεται ο Απόστολος Παύλος ταξίδευε μαζί με τον Απόστολο Λουκά και κατευθύνονταν στη Ρώμη για να συναντήσουν τον Καίσαρα, όταν το πλοίο τους έπεσε σε καταιγίδα και κομματιάστηκε από τα μανιασμένα κύματα.

Σύμφωνα με τη Βίβλο, οι ναύτες έκοψαν τις τέσσερις άγκυρες του σκάφους και τις έριξαν στη θάλασσα, στον αγώνα τους να επιβιώσουν από τη φουρτουνιασμένη θάλασσα και τον μανιασμένο άνεμο.

Μετά το ναυάγιο, ο Απόστολος Παύλος λέγεται ότι κατόρθωσε με τα πολλά να φτάσει στη Ρώμη, όπου παρέμεινε σε κατ’ οίκον περιορισμό μέχρι να δικαστεί.

Πιστεύεται ότι πέθανε κάποτε μεταξύ 64 μ.Χ και 68 μ.Χ, με κάποιες αναφορές να κάνουν λόγο ότι αποκεφαλίστηκε στη Ρώμη, υπό τις διαταγές του αυτοκράτορα Νέρωνα.

Δείτε το βίντεο:

Tags:
Η Βίβλος, Καινή Διαθήκη, αρχαιολογία, Μάλτα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK