10:03 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Επίθεση σε πετρελαϊκές στη Σαουδική Αραβία (67)
0 0 0
Βρείτε μας

Την πεποίθηση των ΗΠΑ ότι δεν ήταν οι Χούτι πίσω από τις επιθέσεις σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία, απηχούν και Αμερικανοί αξιωματούχοι που υποστηρίζουν πως υπάρχουν στοιχεία.

Αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν πως δεν βρίσκεται η Υεμένη πίσω από τις επιθέσεις σε δύο πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, το Σάββατο (14/09), στη Σαουδική Αραβία. Μάλιστα, δείχνουν το Ιράν ως υπαίτιο.

Όπως αναφέρει το Reuters, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η επίθεση με drones προήλθε από τα δυτικά-βορειοδυτικά, κάτι που -σύμφωνα με εκείνους- αποκλείει τους Χούτι αν και έχουν αναλάβει την ευθύνη.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το Ιράν είναι υπεύθυνο γι' αυτό. Ανεξάρτητα από το πώς το βλέπετε, δεν υπάρχει καμία άλλη διαφυγή. Δεν υπάρχει άλλος υποψήφιος. Τα αποδεικτικά στοιχεία δεν δείχνουν άλλη κατεύθυνση από ότι το Ιράν ήταν υπεύθυνο γι' αυτό» ισχυρίζονται οι αξιωματούχοι, σύμφωνα με το Reuters.

Μάλιστα, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι επικαλούνται 19 δορυφορικές εικόνες και πρόσθετα στοιχεία, τα οποία θα ανακοινώσουν τις επόμενες ημέρες. Δεν λένε, επίσης, από πού εξαπολύθηκε η επίθεση και αρκούνται -σύμφωνα με το Reuters- να πουν: «Υπάρχουν δύο επιλογές και έχουμε την άποψή για το ποια είναι η επικρατέστερη». Επισήμαναν, δε, ότι η ιρακινή κυβέρνηση έχει δηλώσει πως δεν ευθύνεται για τις επιθέσεις.

Κατά τους Αμερικανούς αξιωματούχους, που επικαλείται το Reuters, για τις επιθέσεις αναπτύχθηκαν πάνω από 17 συσκευές, αλλά κάποιες από αυτές δεν μπόρεσαν να φτάσουν στον στόχο τους.

«Οι Χούτι δεν χτύπησαν ποτέ τόσο μακριά στο παρελθόν, διότι δεν πιστεύουμε ότι έχουν αυτή την ικανότητα. Οι Χούτι δεν έχουν χτυπήσει ποτέ με αυτόν τον ακριβή τρόπο και συντονισμένο πριν» τόνισαν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, αναφέρει το Reuters.

Από την πλευρά τους, οι Χούτι υποστηρίζουν σύμφωνα με τον εκπρόσωπό τους, Γιαχία Σαρί -που επικαλείται το CNN- ότι έπληξαν τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία χάρη σε μια ακριβή επιχείρηση πληροφοριών και την εκ των προτέρων παρακολούθηση και συνεργασία των αξιότιμων ανθρώπων στο εσωτερικό του βασιλείου».

Τέλος, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο -με ανάρτησή του στο Twitter- έδειξε το Ιράν και ο ομόλογός του από την ασιατική χώρα, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, σημείωσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα σταματήσουν τον πόλεμο στην Υεμένη -το φτωχότερο κράτος στην περιοχή- κατηγορώντας την Τεχεράνη για τα πάντα.

Θέμα:
Επίθεση σε πετρελαϊκές στη Σαουδική Αραβία (67)
Tags:
παραγωγή πετρελαίου, επιθέσεις, Σαουδική Αραβία, Ιράν, Χούτι, Υεμένη, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK