ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Σε δήλωση του Λευκού Οίκου το βράδυ της Δευτέρας, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία είχαν συνάψει μια αρχική εμπορική συμφωνία σχετικά με τους δασμούς μεταξύ των δύο κρατών.

Η συμφωνία επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στο εμπόριο τροφίμων μεταξύ των δύο χωρών, συμπεριλαμβανομένου του βοείου κρέατος, του κρασιού, του σιταριού, του χοιρινού κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων. Ωστόσο, η συμφωνία αποκλείει τις ιαπωνικές πωλήσεις αυτοκινήτων προς τις ΗΠΑ, οι οποίες αποτέλεσαν το επίκεντρο της οργής του Τραμπ στο παρελθόν και εναντίον των οποίων απειλούσε να επιβάλλει δασμούς παρόμοιους με εκείνους που ισχύουν έναντι των κινεζικών εισαγωγών.

Επισημαίνεται πως η συμφωνία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Συνολικής και Προοδευτικής Συμφωνίας για την Διαπεριφερειακή Εταιρική Σχέση, η οποία είναι το αναθεωρημένο Σύμφωνο για το ελεύθερο εμπόριο της περιοχής του Ειρηνικού που τέθηκε σε ισχύ το περασμένο έτος. Ο Τραμπ έσπευσε να βγει από την αρχική, μεγαλύτερη συμφωνία σύντομα μετά από την ημερομηνία που ανέλαβε την προεδρία, υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία ήταν κακή και δεσμευόταν να διαπραγματευτεί μικρότερες και ξεχωριστές συμφωνίες με διάφορα κράτη.

«Στις 16 Οκτωβρίου 2018, η κυβέρνηση μου κοινοποίησε στο Κογκρέσο ότι προτίθεμαι να ξεκινήσω εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Ιαπωνία για εμπορική συμφωνία Ηνωμένων Πολιτειών-Ιαπωνίας», δήλωσε ο Τραμπ στην δήλωση της Δευτέρας. «Όπως δήλωσα σε αυτή την ειδοποίηση και τις επακόλουθες διαβουλεύσεις με το Κογκρέσο, η κυβέρνησή μου πρότεινε να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις με την Ιαπωνία. Είμαι στην ευχάριστη θέση να αναφέρω ότι η κυβέρνησή μου έχει φτάσει σε μια αρχική εμπορική συμφωνία σχετικά με τους δασμολογικούς φραγμούς και πως σκοπεύω να συνάψω την συμφωνία τις προσεχείς εβδομάδες», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο κ. Τραμπ επεσήμανε επίσης ότι θα συνάψει συμφωνία με την Ιαπωνία σχετικά με το ψηφιακό εμπόριο.

Η συμφωνία θα δει τους δασμούς να μειώνονται σιγά σιγά τα επόμενα χρόνια, σημειώνει το Reuters.

Σύμφωνα με τους Times της Ιαπωνίας, ο Τραμπ και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε συναντήθηκαν στο περιθώριο του ετήσιου συνέδριου της G7 στο Μπιάριτζ της Γαλλίας, στα τέλη του περασμένου μήνα, και συμφώνησαν να επιταχύνουν την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Ο Άμπε δήλωσε στη διάσκεψη ότι ελπίζει πως η συμφωνία θα υπογραφεί στο περιθώριο της συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη από τις 17 έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Tags:
Δασμοί, Σίνζο Άμπε, εμπορική συμφωνία, εμπορεύματα, εμπόριο, Ντόναλντ Τραμπ, ΗΠΑ, Ιαπωνία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK