07:00 29 ΜΑΡΤΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Επίθεση σε πετρελαϊκές στη Σαουδική Αραβία (66)
0 0 0
Βρείτε μας

Αμερικανικά Μέσα μετέδωσαν ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών παρέδωσαν απόρρητη αναφορά στους ομολόγους τους της Σαουδικής Αραβίας που φέρεται να αναφέρει ότι οι επιθέσεις έγιναν από το Ιράν που αρνείται κάθε εμπλοκή.

Πύραυλοι cruise χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις του Σαββάτου κατά πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στη Σαουδική Αραβία και η επίθεση προήλθε από το Ιράν, ισχυρίστηκε Αμερικανός αξιωματούχος που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, δήλωσε στο πρακτορείο ότι οι ΗΠΑ πλέον συλλέγουν αποδείξεις για την επίθεση προκειμένου να τις παρουσιάσουν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ερωτηθείς αν οι ΗΠΑ ήταν σίγουρες ότι οι πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από ιρανικό έδαφος ο αξιωματούχος απάντησε «ναι». 

Σύμφωνα με την απόρρητη έκθεση των ΗΠΑ, η οποία δεν έχει ακόμη κοινοποιηθεί, οι επιθέσεις διοργανώθηκαν από το Ιράν και έγιναν με περίπου 20 drones και τουλάχιστον δώδεκα πυραύλους.

Σαουδάραβος αξιωματούχος που μίλησε στους WSJ δήλωσε ότι η έκθεση δεν ήταν οριστική, προσθέτοντας ότι η αμερικανική πλευρά δεν παρείχε επαρκή στοιχεία ότι η Τεχεράνη «ήταν σίγουρα» πίσω από τις επιθέσεις.

Οι ΗΠΑ ξεκίνησαν να ισχυρίζονται ότι το Ιράν ήταν υπεύθυνο για τις επιθέσεις ώρες μετά το συμβάν, με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο να καλεί τη διεθνή κοινότητα να «καταδικάσει δημόσια και ξεκάθαρα τις ιρανικές επιθέσεις» στην «παγκόσμια προμήθεια ενέργειας». Αργότερα ο πρόεδρος Τραμπ κατηγόρησε επίσης το Ιράν προειδοποιώντας ότι οι ΗΠΑ ήταν έτοιμες να απαντήσουν.

Το Ιράν απέρριψε τις κατηγορίες των ΗΠΑ υποστηρίζοντας ότι οι ισχυρισμοί ήταν «απαράδεκτοι και εντελώς αβάσιμοι». Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμαντ Ζαβάντ Ζαρίφ ότι άλλαξε από τη στρατηγική της «μέγιστης πίεσης» σε αυτή της «μέγιστης εξαπάτησης» με τους νέους ισχυρισμούς. Οι ΗΠΑ, υποστήριξε δεν θα πετύχουν το τέλος του καταστροφικού πολέμου στην Υεμένη με το να «κατηγορούν το Ιράν» για όλα.

Θέμα:
Επίθεση σε πετρελαϊκές στη Σαουδική Αραβία (66)
Tags:
Drone, πύραυλοι, επιθέσεις, Ιράν, ΗΠΑ, Σαουδική Αραβία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK