00:53 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Κρίση στη Βενεζουέλα (299)
0 0 0
Βρείτε μας

Ο Έντγκαρ Ζαμπράνο, ο αναπληρωτής πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης που ελέγχεται από την αντιπολίτευση της Βενεζουέλας, απελευθερώθηκε τέσσερις μήνες μετά την σύλληψή του, σύμφωνα με το Reuters, επικαλούμενο τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο και έναν αντιπολιτευόμενο βουλευτή.

Σε δήλωσή του την Τρίτη, η Επιτροπή για την Αλήθεια, την Ειρήνη και την Κοινωνική Ηρεμία στην Εθνική Συντακτική Συνέλευση ανακοίνωσε ότι το δικαστικό σύστημα της χώρας απελευθέρωσε τον Ζαμπράνο και παρότρυνε όλα τα πολιτικά κόμματα στη Βενεζουέλα να συνεχίσουν να συμμετέχουν σε συνεργατικό διάλογο για τη διατήρηση της ειρήνης στη χώρα.

​«Η Επιτροπή για την Αλήθεια, τη Δικαιοσύνη, την Ειρήνη και την Κοινωνική Ηρεμία που πρότεινε ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο και δημιούργησε η Εθνική Συντακτική Συνέλευση ενημερώνει την κοινωνία εν γένει ότι σύμφωνα με τις μερικές συμφωνίες που επετεύχθησαν από την Κυβέρνηση της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας και την εθνική αντιπολίτευση, προκειμένου να επιτευχθεί η συνύπαρξη των πολιτών: Συμφωνώ για την απελευθέρωση του πολίτη Έντγκαρ Χοσέ Ζαμπράνο Ραμίρεζ», αναφέρει η επίσημη δήλωση.

«Υπό αυτήν την έννοια, ενημερώνουμε την εθνική και διεθνή κοινότητα ότι η εν λόγω αναφορά έχει τεθεί σε ισχύ, ξεκινώντας έτσι μια διαδικασία επανεξέτασης σε κάθε μία από τις υποθέσεις που εκκρεμούν ενώπιον αυτού του θεσμικού οργάνου που διασφαλίζει τη δικαιοσύνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα», συνεχίζει η δήλωση.

Το Reuters ενημερώθηκε για πρώτη φορά για την απελευθέρωση του Ζαμπράνο μετά την λήψη φωτογραφίας του με την οικογένειά του την Τρίτη από τον Φρανσίσκο Τορεάλμπα, μέλος της Συντακτικής Συνέλευσης της Βενεζουέλας. Ο Τιμοτέο Ζαμπράνο, ο οποίος δεν έχει σχέση με τον Edgar, μοιράστηκε επίσης ένα βίντεο στο Twitter την Τρίτη για τον Έντγκαρ, μιλώντας έξω από τη στρατιωτική βάση όπου είχε κρατηθεί.

«Η διαδικασία απελευθέρωσης πολιτικών κρατουμένων έχει αρχίσει», έγραψε ο Τιμοτέο Ζαμπράνο στο Twitter στα ισπανικά. «Εορτάζουμε την ελευθερία του συναδέλφου μας, του αναπληρωτή προέδρου της βουλής», σημείωσε.

Ο Έντγκαρ Ζαμπράνο συνελήφθη με την κατηγορία της δολοφονίας μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον Μάιο του Χουάν Γκουάιδο (ο αυτοανακηρυγμένος προσωρινός πρόεδρος της Βενεζουέλας) για να ανατρέψει την κυβέρνηση Μαδούρο.

Η κίνηση έρχεται αφού το σοσιαλιστικό κόμμα του Μαδούρο, επανέλαβε τις συνομιλίες με άλλες πολιτικές ομάδες στη χώρα τη Δευτέρα. Τα μικρότερα κόμματα περιλαμβάνουν την προοδευτική πρωτοπορία, το κίνημα για τον σοσιαλισμό και το Ας φέρουμε την Αλλαγή. Οι συνομιλίες μεταξύ του Μαδούρο και του αρχηγού της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουάιδο έληξαν χωρίς συμφωνία αυτό το Σαββατοκύριακο.

Την Τρίτη, ο Μαδούρο επίσης σταμάτησε τις διαπραγματεύσεις με την αντιπολίτευση μετά την πάγωμα από την Ουάσινγκτον όλων των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων που η κυβέρνηση της Βενεζουέλας χρησιμοποίησε για να στηρίξει τις επιχειρήσεις της στα Ηνωμένα Έθνη, ανέφερε το Sputnik. Τον περασμένο μήνα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε επίσης μια εκτελεστική εντολή για να μπλοκάρει τα περιουσιακά στοιχεία της κυβέρνησης της Βενεζουέλας υπό αμερικανική δικαιοδοσία, περιλαμβανομένων των περιουσιακών στοιχείων της κεντρικής τράπεζας της χώρας και της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας PDVSA. 

Θέμα:
Κρίση στη Βενεζουέλα (299)
Tags:
Τραμπ, Ντόναλντ Τραμπ, ΗΠΑ, Χουάν Γκουάιδο, Νικολάς Μαδούρο, Βενεζουέλα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK