ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Σε πολιτικό αδιέξοδο φαίνεται πως οδηγούν οι εκλογές που διεξήχθησαν χθες στο Ισραήλ με τους δύο βασικούς αντίπαλους να βγαίνουν ισόπαλοι.

Σε κρίσιμη μάχη που τελικά θα κριθεί μέσα στο επόμενο διάστημα κατέληξε η εκλογική διαδικασία στο Ισραήλ για τον μέχρι πρότινος πρωθυπουργό της χώρας Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Οι δύο μεγάλοι αντίπαλοι των εκλογών ο Μπενιαμίν Νετανιάχου με το κόμμα του «Λικούντ» και ο Μπένι Γκαντζ με το «Μπλε και Λευκό» κατάφεραν να αποσπάσουν 32 έδρες έκαστος στην Κνέσετ, το κοινοβούλιο της χώρας που έχει 120 έδρες.

Μεγάλος κερδισμένος των εκλογών, σύμφωνα με το AP, ο Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, πολιτικός εκπρόσωπος των ρωσόφωνων Εβραίων, που διπλασίασε τα ποσοστά του και είναι αυτός που με τη συμμετοχή του θα καθορίσει την επόμενη κυβέρνηση του Ισραήλ.

Ο ίδιος, ήδη από το πρωί είχε ζητήσει να γίνει μια κυβέρνηση συνασπισμού ανάμεσα στο κόμμα του Νετανιάχου και τη Συμμαχία του Γκαντζ.

Να σημειωθεί πως χωρίς τη συμμετοχή του Λίμπερμαν, και τα δύο κόμματα δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία με άλλους ιδεολογικούς συμμάχους τους.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το Λικούντ με τους συμμάχους του από τα θρησκευτικά και υπερεθνικιστικά κόμματα συγκεντρώνει μόλις 56 έδρες, πέντε λιγότερες από την απαιτούμενη πλειοψηφία.

Το κόμμα του Γκαντζ και οι κεντροαριστεροί σύμμαχοί του συγκέντρωσαν 55 έδρες, καθιστώντας τον Λίμπερμαν και τις εννέα έδρες του ρυθμιστή των εξελίξεων.

Ο Γκαντζ, πρώην επικεφαλής του στρατού, απέκλεισε τη συνεργασία με τον Νετανιάχου που αναμένεται να βρεθεί στο σκαμνί με κατηγορίες διαφθοράς τις προσεχείς εβδομάδες.

Η μόνη φορά που σχηματίστηκε κυβέρνηση ενότητας στο Ισραήλ ήταν μετά τις εκλογές του 1984 με μια εκ περιτροπής πρωθυπουργία μεταξύ των αρχηγών των δύο μεγαλύτερων κομμάτων.

Tags:
ισοπαλία, εκλογές, Μπένι Γκαντζ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, Ισραήλ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK