ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στηρίζει το αίτημα της βρετανικής βουλής για νέα καθυστέρηση του Brexit. Πραγματικές οι πιθανότητες ενός Brexit χωρίς συμφωνία, προειδοποίησε ο Γιούνκερ.

Υπέρ μίας νέας αναβολής του Brexit, εάν αυτή ζητηθεί από τη Βρετανία, τάχθηκε η συντριπτική πλειοψηφία των ευρωβουλευτών, μετά από την προειδοποίηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι το σενάριο ενός Brexit χωρίς συμφωνία παραμένει «πολύ πραγματικό». 

Μετά από μία συζήτηση τριών ωρών, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε το σχετικό ψήφισμα, το οποίο σημειωτέον δεν είναι δεσμευτικό, εκφράζοντας τη στήριξή τους σε μία νέα καθυστέρηση του Brexit, μετά και από το «ναι» που είπε η βρετανική βουλή στο νομοσχέδιο για την αποτροπή μιας άτακτης εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Συνολικά, 544 ευρωβουλευτές είπαν «ναι» στο ψήφισμα, έναντι 126 ευρωβουλευτών που καταψήφισαν.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επιμένει ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, με ή χωρίς συμφωνία, εντούτοις οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν για το ενδεχόμενο νέας παράτασης, στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, τον επόμενο μήνα. 

Το Brexit έχει αναβληθεί ήδη δύο φορές στο παρελθόν.

Η ευρωβουλή, στο ψήφισμά της, θέτει πάντως και κάποιες προϋποθέσεις για μια νέα αναβολή, σημειώνοντας ότι σκοπός μια καθυστέρησης πρέπει να είναι η αποφυγή ενός Brexit χωρίς συμφωνία, η διενέργεια γενικών εκλογών ή δημοψηφίσματος, η ανάκληση του Άρθρου 50 (που ενεργοποίησε τη διαδικασία του Brexit) ή η έγκριση της υφιστάμενης συμφωνίας αποχώρησης. 

Ο Γιούνκερ, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο και στον απόηχο της συνάντησης που είχε ο ίδιος με τον Μπόρις Τζόνσον στο Λουξεμβούργο, διεμήνυσε ότι το Brexit χωρίς συμφωνία «μπορεί να είναι η επιλογή της Βρετανίας, αλλά όχι η δική μας». 

Tags:
Μπόρις Τζόνσον, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ευρωπαϊκή Ένωση, Βρετανία, Brexit
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK