11:23 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Την επιλογή του βέτο φέρεται να προκρίνει η Ρωσία, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στην επικείμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με ένα ψήφισμα για κατάπαυση του πυρός στη Συρία.

Η Ρωσία ίσως ασκήσει βέτο σε προσχέδιο ψηφίσματος αναφορικά με κατάπαυση του πυρός στη βορειοδυτική Συρία, το οποίο θα τεθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα συγκληθεί την Πέμπτη, σύμφωνα με διπλωματική πηγή.

Η «ανθρωπιστική τρόικα» που απαρτίζεται από τη Γερμανία, το Βέλγιο και το Κουβέιτ, πρότεινε ένα σχέδιο ψηφίσματος που προωθεί την κατάπαυση του πυρός στις βορειοδυτικές περιοχές της Συρίας και τη διασφάλιση της πρόσβασης στις υπηρεσίες βοήθειας εκεί.

Η διπλωματική πηγή, όμως, ανέφερε:

«Αύριο θα υπάρξει ψηφοφορία για το σχέδιο ψηφίσματος στις 3:00 μ.μ. (τοπική ώρα). Είναι μια δύσκολη κατάσταση, ακριβώς επειδή η Ρωσία αντιτίθεται στην ψήφισή του, οπότε ας δούμε αύριο». Πρόσθεσε, δε, ότι η Ρωσία και οι ΗΠΑ δεν μπορούν -μέχρι στιγμής- να συμφωνήσουν στο κείμενο του εγγράφου. Τόνισε, ακόμα, πως το Βέλγιο, η Γερμανία και το Κουβέιτ είναι στη μέση αυτής της προσπάθειας και προσπαθούν να βρουν έναν συμβιβασμό, ο οποίος είναι αποδεκτός από όλους.

Τη Δευτέρα, ο Πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, Βασίλι Νεμπέζια, δήλωσε ότι η τρέχουσα κατάπαυση του πυρός στη συριακή πόλη, Ιντλίμπ, είχε παραβιαστεί από ισλαμιστές εξτρεμιστές. Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ανέφερε ότι η Ιντλίμπ ελέγχεται από ριζοσπαστικές ομάδες που συνδέονται με την τρομοκρατική οργάνωση Αλ Κάιντα και η Ρωσία -μαζί με το Ιράν και την Τουρκία- είναι αποφασισμένη να τερματίσει την τεταμένη κατάσταση. Επίσης, υποστήριξε ότι η Ρωσία είναι αποφασισμένη να στηρίξει τον συριακό Στρατό στη διεξαγωγή επιχειρήσεων με στόχο την εξάλειψη της τρομοκρατικής απειλής.

Υπενθυμίζεται ότι η Αλ Κάιντα θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση που έχει αποκλειστεί από τη Ρωσία και πολλές άλλες χώρες.

Η υπερψήφιση του σχετικού προσχεδίου απαιτεί εννέα ψήφους υπέρ και χωρίς βέτο από τα πέντε μόνιμα κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, δηλαδή τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράν είναι εγγυητές της κατάπαυσης του πυρός στη Συρία. Η Ρωσία εκτελεί ανθρωπιστικές επιχειρήσεις σε ολόκληρη τη χώρα σε τακτική βάση και βοηθά τη Δαμασκό να εξασφαλίσει ασφαλές πέρασμα για την επιστροφή των προσφύγων.

Tags:
Συρία, Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, βέτο, Ρωσία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK