14:27 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Τη φράση «πράξη πολέμου» επέλεξε να χρησιμοποιήσει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, αναφερόμενος στις επιθέσεις που έγιναν σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία, κατηγορώντας το Ιράν.

Ως «πράξη πολέμου» χαρακτήρισε τις επιθέσεις σε πετρελαϊκές υποδομές της Σαουδικής Αραβίας ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, επιρρίπτοντας την ευθύνη στο Ιράν.

Ο Μάικ Πομπέο βρίσκεται στο Ριάντ και είπε, μιλώντας με δημοσιογράφους, πως οι επιθέσεις ενορχηστρώθηκαν από το Ιράν και πρόσθεσε πως «φέρουν τα αποτυπώματα του Αγιατολάχ, καθώς έθεσε σε κίνδυνο την παγκόσμια προμήθεια ενέργειας».

«Ήμασταν ευλογημένοι για το ότι δεν υπήρξαν Αμερικανοί που σκοτώθηκαν σε αυτή την επίθεση, αλλά κάθε φορά που γίνεται μια τέτοια πράξη πολέμου αυτής της φύσης, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να συμβεί αυτό», δήλωσε ο Πομπέο στους δημοσιογράφους και συμπλήρωσε: «Αυτή είναι επίθεση μιας κλίμακας που απλά δεν έχουμε δει ποτέ πριν».

Ο ίδιος, μάλιστα, αποκάλεσε «ψεύτες» τους Χούτι που ανέλαβαν την ευθύνη, ισχυριζόμενος ότι το Ιράν τούς επηρέασε. Άλλωστε, όπως είπε, οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών είναι πεπεισμένες ότι οι Χούτι δεν έχουν πρόσβαση σε τέτοιους είδους όπλα.

Ο Μάικ Πομπέο, επίσης, σημείωσε:

«Αυτό είναι σημαντικό επειδή δεν πρέπει να τα αναφέρετε σαν αλήθεια, σαν να είναι άνθρωποι που δεν βρίσκονται εντελώς κάτω από την επιρροή των Ιρανών και που δεν θα αναλάμβαναν την ευθύνη, σύμφωνα με την κατεύθυνση των Ιρανών, σε μια επίθεση που δεν συμμετείχαν, κάτι που σαφώς συνέβη εδώ».

Το περασμένο Σάββατο (14/09), η Σαουδική Αραβία αναγκάστηκε να κλείσει δύο εγκαταστάσεις πετρελαίου της Aramco, στο Αμπκάικ και στο Χουράις, ύστερα από μια επίθεση με drones, την ευθύνη της οποίας ανέλαβαν οι Χούτι. Το περιστατικό οδήγησε σε περικοπή της παραγωγής πετρελαίου συνολικού ύψους 5,7 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα - περίπου το ήμισυ της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας. Αν και η ευθύνη έχει αναληφθεί από τους Χούτι, οι ΗΠΑ την επιρρίπτουν στο Ιράν.

Tags:
Χούτι, Ιράν, επιθέσεις, Σαουδική Αραβία, ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK