23:42 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Επίθεση σε πετρελαϊκές στη Σαουδική Αραβία (67)
0 0 0
Βρείτε μας

Σαουδική Αραβία και ΗΠΑ κατηγορούν την Τεχεράνη ότι ενορχήστρωσε την επίθεση στις εγκαταστάσεις πετρελαίου της Saudi Aramco, με τον Ιράν από την πλευρά του να ζητεί αποδείξεις για αυτές τις αιτιάσεις.

Το Ιράν δεν θα ανεχτεί κανένα χτύπημα εναντίον του και θα απαντήσει με πόλεμο, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ζαβάντ Ζαρίφ.

«Δηλώνω πολύ σοβαρά ότι δεν θέλουμε πόλεμο, δεν θέλουμε να εμπλακούμε σε στρατιωτική αντιπαράθεση... Αλλά δεν θα κλείσουμε τα μάτια στην υπεράσπιση της επικράτειάς μας», τόνισε.

​Ο Ζαρίφ κατηγόρησε επίσης τις ΗΠΑ ότι παραβαίνουν την υποχρέωσή τους να εκδίδουν θεωρήσεις για τους εκπροσώπους του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη.

Αποδείξεις για τις σε βάρος της κατηγορίες ζητεί η Τεχεράνη

Νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν ζήτησε αποδείξεις για τις κατηγορίες περί εμπλοκής της χώρας στις επιθέσεις στις εγκαταστάσεις πετρελαίου της Saudi Aramco στη Σαουδική Αραβία.

Μία ημέρα νωρίτερα, την Τετάρτη, το υπουργείο Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας σημείωσε ότι η επίθεση στις εγκαταστάσεις πετρελαίου της Saudi Aramco έγινε «αναμφίβολα έγινε με την υποστήριξη του Ιράν».

Το Σάββατο, δύο εγκαταστάσεις πετρελαίου που ανήκουν στη Saudi Aramco τυλίχθηκαν στις φλόγες μετά από επίθεση με drones.

Το περιστατικό προκάλεσε σημαντική μείωση της καθαρής παραγωγής πετρελαίου της χώρας και στη συνέχεια επηρέασε τις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου.

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης ανέλαβαν την ευθύνη για το συμβάν, όμως η Ουάσιγκτον υποστηρίζει ότι η Τεχεράνη είναι πίσω από την επίθεση.

«Πομπέο και Μπιν Σαλμάν συμφώνησαν ότι το Ιράν πρέπει να λογοδοτήσει για τις επιθέσεις»

Στο μεταξύ, κοινή γραμμή χαράσσουν, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία καθώς, ύστερα από τη συνάντηση του Μάικ Πομπέο με τον Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, συμφώνησαν ότι το Ιράν πρέπει να λογοδοτήσει για τις επιθέσεις σε πετρελαϊκές υποδομές της Σαουδικής Αραβίας.

Ο κ. Πομπέο χαρακτήρισε «πράξη πολέμου» τις επιθέσεις σε πετρελαϊκές υποδομές της Σαουδικής Αραβίας, επιρρίπτοντας την ευθύνη στο Ιράν.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε να διενεργηθεί αμερόληπτη έρευνα σχετικά με την πρόσφατη επίθεση, ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του Προέδρου.

Με φόντο την κλιμάκωση της έντασης με το Ιράν, οι ΗΠΑ δημιούργησαν ναυτικό συνασπισμό στην περιοχή.

Θέμα:
Επίθεση σε πετρελαϊκές στη Σαουδική Αραβία (67)

Σχετικά:

Πομπέο: Πράξη πολέμου από το Ιράν οι επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία
«Δεν υπάρχουν ενδείξεις για ιρανική επίθεση στη Σαουδική Αραβία» υποστηρίζει η Ιαπωνία
Ο Πούτιν ζήτησε αμερόληπτη έρευνα για τις επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία
Το Ιράν ζητεί αποδείξεις για τα περί εμπλοκής του στις επιθέσεις στα διυλιστήρια της Σ. Αραβίας
Αμφιβολίες της Γαλλίας ότι οι Χούθι θα μπορούσαν να επιτεθούν στα διυλιστήρια της Σ. Αραβίας
Υπ. Άμυνας Σαουδικής Αραβίας: Οι επιθέσεις υποστηρίχθηκαν αναμφίβολα από το Ιράν
Tags:
επιθέσεις, drones, Drone, αντάρτες Χούθι, χούθι, Σαουδική Αραβία, ΗΠΑ, Ιράν, Τζαβάντ Ζαρίφ, Ζαβάντ Ζαρίφ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK