23:10 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η 74η συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ξεκίνησε στις 17 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη. Οι τοποθετήσεις των ηγετών των χωρών έχουν προγραμματιστεί για τις 24-30 Σεπτεμβρίου.

Οι ΗΠΑ εξέδωσαν βίζες στον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ρουχανί και τον υπουργό Εξωτερικών Ζαβάντ Ζαρίφ προκειμένου να συμμετάσχουν στην υψηλού επιπέδου συνάντηση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ανέφερε ο εκπρόσωπος της ιρανικής αποστολής στον Οργανισμό Αλιρέζα Μιριουσέφι.

«Ο υπουργός Εξωτερικών αναχωρεί για τη Νέα Υόρκη την Παρασκευή το πρωί για να συμμετάσχει στην 74η συνέλευση του UNGA» αναφέρει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμπάς Μουσάβι σε ανάρτησή του στο Twitter, χωρίς να διευκρινίζει αν έχει επιλυθεί το ζήτημα με τις βίζες.

Τα ιρανικά Μέσα μετέδωσαν νωρίτερα, χωρίς να αναφέρουν πηγή, ότι ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ρουχανί και η αντιπροσωπεία του, μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Εξωτερικών ίσως να μην συμμετάσχουν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καθώς δεν είχαν ακόμα βίζα εισόδου.

Οι δηλώσεις έρχονται στην κορύφωση της έντασης μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ. Οι σχέσεις επιδεινώθηκαν σημαντικά πέρσι μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία του 2015 με το Ιράν και την επαναφορά των κυρώσεων.

Τον Μάιο και τον Ιούνιο η Ουάσιγκτον κατηγόρησε το Ιράν για σειρά περιστατικών ασφάλειας, μεταξύ των οποίων επιθέσεις σε τάνκερ στον Κόλπο το Ομάν και έχει αυξήσει την στρατιωτική της παρουσία στη Μέση Ανατολή. Το Ιράν απέρριψε τους ισχυρισμούς και κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι προσπαθούν να βρουν πρόφαση για σύγκρουση.

Στο πιο πρόσφατο συμβάν, η Ουάσιγκτον ισχυρίστηκε ότι το Ιράν βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις του Σαββάτου σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία. Μετά τα σχόλια αυτά, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ δήλωσε ότι η Τεχεράνη δεν θα διεξάγει συνομιλίες με τις ΗΠΑ σε κανένα επίπεδο εξαιτίας της πολιτικής της τελευταίας για «μέγιστη πίεση στο Ιράν».

Tags:
Ζαβάντ Ζαρίφ, Χασάν Ρουχανί, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ΟΗΕ, ΟΗΕ, βίζα, ΗΠΑ, Ιράν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK