ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Επίθεση σε πετρελαϊκές στη Σαουδική Αραβία (66)
0 0 0
Βρείτε μας

Η ένταση στην περιοχή κλιμακώθηκε περαιτέρω αυτή την εβδομάδα μετά την ένταξη της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στον αμερικανικό ναυτικό συνασπισμό που έχει ως στόχο να περιπολεί τα νερά κοντά στα σύνορα του Ιράν.

Κριτική κατά της Ουάσιγκτον άσκησε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Ζαβάντ Ζαρίφ, επισημαίνοντας ότι η Τεχεράνη επιδιώκει διπλωματικά μέσα για να μειώσει τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή, ενώ η Ουάσιγκτον επιλέγει να χρησιμοποιήσει στρατιωτική δύναμη.

«Συνασπισμός για ειρηνική λύση;», διερωτάται σε ανάρτησή του στο Twitter, παραθέτοντας λίστα με διπλωματικές κινήσεις της Τεχεράνης.

​Την Πέμπτη, ο κ. Ζαρίφ είπε ότι το Ιράν δεν θα ανεχτεί κανένα χτύπημα εναντίον του και θα απαντήσει με πόλεμο.

«Δηλώνω πολύ σοβαρά ότι δεν θέλουμε πόλεμο, δεν θέλουμε να εμπλακούμε σε στρατιωτική αντιπαράθεση... Αλλά δεν θα κλείσουμε τα μάτια στην υπεράσπιση της επικράτειάς μας», τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι με φόντο την κλιμάκωση της έντασης με το Ιράν, οι ΗΠΑ δημιούργησαν ναυτικό συνασπισμό στην περιοχή.

Στον συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ εντάχθηκαν αυτήν την εβδομάδα η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Αποδείξεις για τις σε βάρος της κατηγορίες ζητεί η Τεχεράνη

Νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν ζήτησε αποδείξεις για τις κατηγορίες περί εμπλοκής της χώρας στις επιθέσεις στις εγκαταστάσεις πετρελαίου της Saudi Aramco στη Σαουδική Αραβία.

Μία ημέρα νωρίτερα, την Τετάρτη, το υπουργείο Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας σημείωσε ότι η επίθεση στις εγκαταστάσεις πετρελαίου της Saudi Aramco έγινε «αναμφίβολα έγινε με την υποστήριξη του Ιράν».

Το Σάββατο, δύο εγκαταστάσεις πετρελαίου που ανήκουν στη Saudi Aramco τυλίχθηκαν στις φλόγες μετά από επίθεση με drones.

Το περιστατικό προκάλεσε σημαντική μείωση της καθαρής παραγωγής πετρελαίου της χώρας και στη συνέχεια επηρέασε τις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου.

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης ανέλαβαν την ευθύνη για το συμβάν, όμως η Ουάσιγκτον υποστηρίζει ότι η Τεχεράνη είναι πίσω από την επίθεση.

Θέμα:
Επίθεση σε πετρελαϊκές στη Σαουδική Αραβία (66)

Σχετικά:

Το Ιράν ζητεί αποδείξεις για τα περί εμπλοκής του στις επιθέσεις στα διυλιστήρια της Σ. Αραβίας
Υπ. Άμυνας Σαουδικής Αραβίας: Οι επιθέσεις υποστηρίχθηκαν αναμφίβολα από το Ιράν
Αξιωματούχος ΗΠΑ: Πύραυλοι cruise από ιρανικό έδαφος στην επίθεση στη Σαουδική Αραβία
Ο Ζαρίφ απειλεί με πόλεμο σε περίπτωση χτυπήματος κατά του Ιράν
Γιατί οι Patriot και το Aegis δεν κατάφεραν να προστατέψουν τις πετρελαϊκές στη Σ. Αραβία
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εντάσσονται στον ναυτικό συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή
Tags:
αντάρτες Χούθι, χούθι, Χούτι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία, ΗΠΑ, επίθεση, Πετρέλαιο, drones, Drone, Περσικός Κόλπος, Μέση Ανατολή, Ιράν, Τζαβάντ Ζαρίφ, Ζαβάντ Ζαρίφ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK