13:30 07 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Οι εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ (202)
0 0 0
Βρείτε μας

«Η εξερεύνηση και/ή εκμετάλλευση του τεμαχίου 7 είναι αποκλειστικό κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου και δεν επηρεάζει τα δικαιώματα οποιουδήποτε τρίτου κράτους, περιλαμβανομένης της Τουρκίας».

Βολές κατά της τουρκικής πλευράς ότι «περιφρονεί το διεθνές δίκαιο, συμβατικό και εθιμικό» και δεν σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, εκτόξευσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

Η δήλωση έρχεται στον απόηχο ανακοίνωσης του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ότι η χώρα του δεν θα επιτρέψει με κανέναν τρόπο «σε καμία ξένη χώρα, εταιρεία ή πλοίο να εμπλακεί σε μη αδειοδοτημένες έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων εντός της θαλάσσιας περιοχής δικαιοδοσίας μας και θα συνεχίσει να λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της».

«Ο φυσικός πλούτος μιας χώρας ανήκει στο κράτος και η αρμοδιότητα για τη διαχείρισή του ανήκει στην κυβέρνησή του προς όφελος όλων των πολιτών του» σημειώνει ο κ. Προδρόμου.

Συγκεκριμένα για το τεμάχιο 7, το οποίο αδειοδοτήθηκε από την Κυπριακή Κυβέρνηση, προκαλώντας την αντίδραση του τουρκικού ΥΠΕΞ, σημείωσε ότι «βρίσκεται εντός της ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας της Κύπρου, σε θαλάσσια περιοχή στα νοτιοδυτικά του νησιού, η οποία έχει ήδη οριοθετηθεί, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, μεταξύ των μόνων σχετικών παράκτιων κρατών των οποίων οι ακτές αντίκεινται, δηλαδή την Κυπριακή Δημοκρατία και την Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου, με τη Συμφωνία Οριοθέτησης ΑΟΖ του 2003».

«Η εξερεύνηση και/ή εκμετάλλευση του τεμαχίου 7 είναι αποκλειστικό κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου και δεν επηρεάζει τα δικαιώματα οποιουδήποτε τρίτου κράτους, περιλαμβανομένης της Τουρκίας» ξεκαθαρίζει.

Σημειώνει ακόμα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία «θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα την πολιτική της στον τομέα των υδρογονανθράκων, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο, καταλήγει η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών».

Θέμα:
Οι εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ (202)
Tags:
Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, Πρόδρομος Προδρόμου, Τουρκία, Κύπρος, Κυπριακή ΑΟΖ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK