ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

To μπρέτσελ είναι ψημένο αρτοσκεύασμα που παρασκευάζεται από αλεύρι, μαγιά, νερό, σταχτόνερο (αλισίβα) και αλάτι. Η συνταγή για την παρασκευή του προέρχεται από την Ευρώπη, πιθανώς από μοναχούς της εποχής του Μεσαίωνα.

Μάλιστα, το μέγεθος ενός κλασσικού μπρέτσελ, είναι σχεδόν το ίδιο με το δικό μας κουλουράκι.

Το μπρέτσελ έχει χαρακτηριστικό σχήμα κόμπου με τρεις τρύπες.

Έχει τραγανή καφετιά κρούστα και χαρακτηριστική γεύση και συνήθως είναι καρυκευμένο με αλάτι, ή εναλλακτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν άλλα αρτύματα όπως ζάχαρη και κανέλα, γλυκάνισος, σπόροι ή κάρυα.

Μπορεί να είναι επικαλυμμένο με τυριά, ζάχαρη, σοκολάτα, γλάσο, καραμέλα ή γιαούρτι.

Παράλληλα, το μπρέτσελ παρουσιάζει μία μεγάλη ποικιλία τύπων με διάφορους βαθμούς σκληρότητας, αφράτα μπρέτσελ που πρέπει να καταναλώνονται αμέσως μετά την παρασκευή τους, καθώς και σκληρά μπρέτσελ τα οποία διαθέτουν μεγάλη διάρκεια ζωής.

Η καταγωγή του μπρέτσελ χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ετυμολογικά, η λέξη μπρέτσελ ίσως προέρχεται από την Λατινική λέξη brachium που σημαίνει χέρι και συνδέεται με την ελληνική λέξη βραχίονας.

Μάλιστα, δεν είναι λίγες και οι ιστορίες για την προέλευση του σχήματος του μπρέτσελ. Μία εκδοχή αναφέρει ότι ένας φούρναρης, που κατηγορείτο για κλοπή, είχε μόνο μια ευκαιρία για να απαλλαγεί από την ποινή του. Έπρεπε να φτιάξει ένα αρτοσκεύασμα, μέσα από το οποίο θα μπορούσε να περάσει ο ήλιος, τρεις φορές. Ο εφευρετικός φούρναρης διαμόρφωσε κατά τέτοιο τρόπο το ζυμάρι, ώστε προέκυψε το μπρέτσελ.

Πρόσθετα, μία άλλη εκδοχή αναφέρει ότι το σχήμα του αναπαριστά τη στάση προσευχής ενός μοναχού.

Ακόμη, μια τρίτη εκδοχή θέλει την κάθε τρύπα του μπρέτσελ να αντιστοιχεί σε ένα μέλος της Αγίας Τριάδας.

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί πως το μεγαλύτερο μπρέτσελ στον κόσμο παρασκευάστηκε την 25η Οκτωβρίου 2015 στο CIFCO του Σαν Σαλβαδόρ. Ζύγιζε 783,81 κιλά, είχε 8,93 μ. μήκος και 4,06 μ. πλάτος.

Ένα παραλίγο… τραγικό περιστατικό κατέστησε το μπρέτσελ πασίγνωστο σ' όλο τον κόσμο στις 13 Ιανουαρίου του 2002. Εκείνο το βράδυ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους τζούνιορ, στραβοκατάπιε ενώ απολάμβανε ένα μπρέτσελ μπροστά στην τηλεόρασή του στο Λευκό Οίκο, με αποτέλεσμα να πέσει αναίσθητος από την πολυθρόνα του. Τελικώς, ο πρόεδρος διέφυγε τον κίνδυνο με την έγκαιρη παρέμβαση της συνοδείας του.

Tags:
Ιστορία, Google, Google Doodle
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK