13:25 02 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Σύμφωνα με την γερμανική ένωση πανεπιστημίων, που αναφέρεται από την Die Welt, η ελευθερία της έκφρασης γίνεται όλο και πιο περιορισμένη, με μια μικρή, ριζοσπαστική μειονότητα να πιέζει την πλειοψηφία να κρατήσει τις απόψεις τους για τον εαυτό τους.

Η γερμανική ένωση πανεπιστημίων (Deutsche Hochschulverband ή DHV) προειδοποιεί ότι η ίδια η φύση του πανεπιστημίου τίθεται υπό αμφισβήτηση στην Γερμανία, καθώς μια μειοψηφία προσπαθεί να καταστείλει τις απόψεις των αντιπάλων τους «με απειλές, βρισιές, αποκλεισμούς και μερικές φορές φυσική βία, αντί να τα διαψεύσει, σύμφωνα με τον πρόεδρό της Bernhard Kempen.

Στη συνέντευξη με την Die Welt, ο Bernhard εξέφρασε την απογοήτευσή του ότι «το κλίμα στα πανεπιστήμια αλλάζει».

«Στο όνομα της πολιτικής ορθότητας, υπάρχει μια αυξανόμενη επίθεση στη φύση του πανεπιστημίου: στην ελευθερία της έρευνας, της σκέψης και της συζήτησης», είπε.

Για να καταδείξει την άποψή του, το γερμανικό περιοδικό μοιράστηκε την ιστορία ενός σπουδαστή από το Πανεπιστήμιο της Κολωνίας, του Mario S., ο οποίος διαμαρτυρήθηκε για την προκατάληψη που αντιμετώπισε κατά τη διάρκεια ενός σεμιναρίου σχετικά με τις περιβόητες μαζικές σεξουαλικές επιθέσεις του 2015 της Πρωτοχρονιάς στην Κολωνία από μετανάστες. Άλλοι μαθητές και ο λέκτορας συμφώνησαν ότι το υπόβαθρο των δραστών ήταν άσχετο και απλώς οι κατηγορίες αφορούσαν τις αποκαλούμενες «πολιτισμικές ρατσιστικές» απόψεις, συμπεριλαμβανομένης της δήλωσης του υπουργού Εσωτερικών Seehofer ότι αν και οι Μουσουλμάνοι ήταν μέρος της Γερμανίας, το Ισλάμ δεν ήταν. Ο Mario S. δήλωσε ότι είχε διαφωνήσει, επικρίνοντας τον όρο «πολιτιστικό ρατσισμό», υπερασπιζόμενος τη δήλωση του Seehofer και επιμένοντας ότι η προέλευση των παραβατών «από μια macho κουλτούρα» είχε παίξει κάποιο ρόλο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ως απάντηση, κατέστη θύμα εκφοβισμού από συμφοιτητές και ο λέκτορας τον συμβούλευσε να αποχωρήσει. Σχολιάζοντας το θέμα, ένας εκπρόσωπος του πανεπιστημίου επιβεβαίωσε ότι το ίδρυμα είναι «τόπος ελευθερίας του λόγου», αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει συγκεκριμένα το συγκεκριμένο σεμινάριο, αναφέροντάς το ως μια μοναδική περίπτωση.

Σύμφωνα με το περιοδικό, υπήρξαν πολυάριθμες τεκμηριωμένες περιπτώσεις κατά τις οποίες οι καθηγητές αναγκάστηκαν να ακυρώσουν ερευνητικά έργα εξαιτίας παρεμβάσεων από ομάδες ή όταν οι συζητήσεις μπορούσαν να πραγματοποιηθούν μόνο υπό την προστασία της αστυνομίας ή όταν οι ομιλητές διαμαρτυρήθηκαν στο όνομα του αντιφασισμού. Αν και η κυβέρνηση έχει αναβαθμίσει τον νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση με μέτρα που αποσκοπούν να σταματήσουν όσους περιορίζουν την ελευθερία της έκφρασης στα πανεπιστήμια, η Die Welt επισημαίνει ότι ορισμένες πράξεις, για παράδειγμα οι συνεχείς δημόσιες πιέσεις, είναι νόμιμες.

Ο Kempen, ο οποίος είναι επίσης δικηγόρος από την Κολωνία, υποστηρίζει το φιλελεύθερο θάρρος να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Επισημαίνει ότι η «μεγάλη πλειοψηφία της διοίκησης του πανεπιστημίου θα πρέπει απλά να ξεπεράσει την άνεση και τη δειλία». Η πρόεδρος της τοπικής ομάδας Christian Democratic Students (RCDS), Anna Gericke, επαναλαμβάνει τη γνώμη του και τους ζητά «να μην καθοδηγούνται από τον φόβο, αλλά από την χαρά του παθιασμένου, ακόμη και σκληρού αλλά ελεύθερου λόγου». Η Die Welt σημειώνει ότι τόσο η πανεπιστημιακή ένωση όσο και η ομάδα των Χριστιανοδημοκρατών επιθυμούν να υπερασπιστούν το δικαίωμα να μιλούν παρά τις συγκεκριμένες απόψεις που αντιμετωπίζουν. Σύμφωνα με αυτούς, η μειοψηφία επιθυμεί να περιορίσει αυτό το δικαίωμα και συχνά αναφέρεται ως στόχο του «αγώνα κατά της δεξιάς».

Το τελευταίο εξάμηνο, ο καθηγητής Dieter Schoenecker του Πανεπιστημίου του Siegen αντιμετώπισε διαμαρτυρίες για την πρόσκληση του δημοσιογράφου και συγγραφέα του αντισημιτικού μπεστ σέλερ Thilo Sarrazin και του πολιτικού της AfD Marc Jongen σε μια ομάδα αφιερωμένη στην ελευθερία του λόγου.

Μετά από επιστολές από τους φοιτητές και τους συναδέλφους καθηγητές, η ηγεσία του πανεπιστημίου απαγόρευσε αρχικά στον Schoenecker να χρηματοδοτήσει την εκδήλωση με πανεπιστημιακούς πόρους. Οι ομιλητές έπρεπε επίσης να εμφανιστούν υπό την προστασία της αστυνομίας.

Η DHV επιμένει επίσης ότι πρέπει να υπάρχει ισορροπημένη εκπροσώπηση όλων των πολιτικών απόψεων, συμπεριλαμβανομένων τόσο της δεξιάς AfD, όσο και της αριστεράς Die Linke. Ο Kempen παραθέτει ως παράδειγμα ότι ενώ οι αριστεροί ακτιβιστές είχαν τη δυνατότητα να διοργανώσουν μια εκδήλωση στο πανεπιστήμιο της Κολωνίας αυτό το καλοκαίρι, οι πανεπιστημιακές ομάδες της AfD έχουν εκδιωχθεί από την πανεπιστημιούπολη.

Tags:
ρατσιστική επίθεση, ρατσιστής, ρατσισμός, πολιτισμός, πολιτική, Die Welt, AfD, Γερμανία, Πανεπιστήμιο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK