05:26 02 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Οι εξελίξεις στα Στενά του Ορμούζ (64)
0 0 0
Βρείτε μας

Αυστηρή προειδοποίηση ότι το Ιράν δεν θα επιτρέψει σε κανένα να παραβιάσει τα σύνορά του απηύθυνε ο πρόεδρος της χώρας, Χασάν Ρουχάνι.

Ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ρουχάνι, δήλωσε ότι το Ιράν δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να παραβιάσει τα σύνορά του. Πρόσθεσε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία τείνει χείρα φιλίας σε όλους τους γείτονές της.

Το Ιράν θα υποβάλει πρόταση στον ΟΗΕ για τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύει να συνεργαστεί με άλλες χώρες της περιοχής ώστε να εξασφαλίσει την ασφάλεια στον Περσικό Κόλπο και στα Στενά του Ορμούζ, σύμφωνα με τον Ρουχανί.

«Σε λίγες μέρες θα παρουσιάσουμε ένα σχέδιο στην παγκόσμια κοινότητα των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με το οποίο το Ιράν, σε συνεργασία και με τη βοήθεια των χωρών της περιοχής, θα διασφαλίσει την ασφάλεια στον Περσικό Κόλπο, στα Στενά του Ορμούζ και στον Κόλπο του Ομάν», δήλωσε ο Ρουχάνι σε ομιλία που μεταδόθηκε ζωντανά στην ιρανική κρατική τηλεόραση.

Τον Αύγουστο, οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν, μεταξύ άλλων, την Αυστραλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιαπωνία, τη Νορβηγία, τη Νότια Κορέα και το Ηνωμένο Βασίλειο να ενταχθούν σε ένα συνασπισμό που θα εξασφάλιζε ασφαλή θαλάσσια διέλευση μέσω των στρατηγικών οδών του Κόλπου με αξιοποίηση εναέριας επιτήρησης και πλοία περιπολίας. Το Ηνωμένο Βασίλειο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν ήδη ανταποκριθεί στο αίτημα. Το Λονδίνο έστειλε πλοία του Ναυτικού για να πλαισιώσουν αντιτορπιλικά στα Στενά του Ορμούζ.

Την Παρασκευή, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σχέδια για να στείλουν ορισμένες δυνάμεις στη Σαουδική Αραβία και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας, Μαρκ Έσπερ, αυτά τα στρατεύματα θα έχουν αμυντικό χαρακτήρα.

Προηγουμένως, η αμερικανική κυβέρνηση επέβαλε νέες οικονομικές κυρώσεις κατά του Ιράν, με στόχο την κεντρική τράπεζα της χώρας και το ταμείο κρατικών επενδύσεων. Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε λέγοντας ότι οι Αμερικανοί πρέπει να καταλάβουν ότι η πολιτική τους για τις κυρώσεις απέτυχε.

Υπενθυμίζεται ότι στις 14 Σεπτεμβρίου, επιθέσεις με drones δέχτηκαν πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία με αποτέλεσμα να ξεσπάσει πυρκαγιά και να διακοπεί μερικώς η παραγωγή πετρελαίου. Την ευθύνη ανέλαβαν οι Χούθι της Υεμένης, αλλά οι ΗΠΑ κατηγόρησαν το Ιράν για την επίθεση με την Τεχεράνη να αρνείται τους ισχυρισμούς.

Θέμα:
Οι εξελίξεις στα Στενά του Ορμούζ (64)
Tags:
Σαουδική Αραβία, Κόλπος του Ομάν, Περσικός Κόλπος, Στενά του Ορμούζ, Χασάν Ροχανί, Ιράν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK