22:29 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Επίθεση σε πετρελαϊκές στη Σαουδική Αραβία (67)
0 0 0
Βρείτε μας

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν δήλωσε βέβαιος ότι «δεν θα ξεκινήσουμε» πόλεμο, εν μέσω αμερικανικών δημοσιευμάτων για «νέες επιθέσεις» από την Τεχεράνη.

Η Τεχεράνη δεν μπορεί να αποκλείσει τη πιθανότητα να ξεσπάσει στρατιωτική σύγκρουση στην περιοχή εξαιτίας των εντάσεων που προέκυψαν από τις επιθέσεις της περασμένης εβδομάδας στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας από τους μαχητές Χούθι της Υεμένης, δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Τζαβάντ Ζαρίφ.

«Δεν είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να αποφύγουμε έναν πόλεμο», προειδοποίησε ο Ζαρίφ, μιλώντας στο κανάλι CBS.

«Είμαι βέβαιος ότι δεν θα ξεκινήσουμε έναν (πόλεμο), αλλά είμαι βέβαιος ότι όποιος αρχίσει έναν, δεν θα είναι αυτός που θα τον τελειώσει», πρόσθεσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών. «Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει περιορισμένος πόλεμος», διευκρίνισε.

Ερωτηθείς για την απόφαση των ΗΠΑ να στείλουν «μέτριο αριθμό δυνάμεων» και κάποιο «αμυντικό εξοπλισμό» στη Σαουδική Αραβία, μετά τις επιθέσεις του περασμένου Σαββάτου στα διυλιστήρια στη Σαουδική Αραβία, ο Ζαρίφ δήλωσε ότι το Ιράν είναι αντίθετο.

 «Δεν νομίζω ότι βοηθάει αυτό το είδος στάσης», υπογράμμισε. «Πιστεύω ότι αυτό που θα βοηθούσε, θα ήταν να τερματιστεί ο πόλεμος στην Υεμένη. Πιστεύω ότι όλα πηγαίνουν προς τη λάθος κατεύθυνση για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος», ανέφερε ο Ζαρίφ.

WSJ: Οι Χούθι λένε ότι «το Ιράν σχεδιάζει επόμενες επιθέσεις»

Την Παρασκευή, η Wall Street Journal επικαλούμενη ανώνυμες πηγές με γνώση της κατάστασης, μετέδωσε ότι ανώτεροι αξιωματούχοι των Χούθι φέρονται να προειδοποιούν ξένους διπλωμάτες ότι το Ιράν, το οποίο έχει αρνηθεί κάθε εμπλοκή στις επιθέσεις της προηγούμενης εβδομάδες, «προσομοιάζει επόμενες επιθέσεις» μετά από αυτές που «σακάτεψαν την πετρελαϊκή βιομηχανία της Σαουδικής Αραβίας».

Οι αξιωματούχοι των Χούθι φέρεται να έχουν σημάνει συναγερμό για τις πιθανές επιθέσεις «αφότου πιέστηκαν από το Ιράν να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο σε αυτές», αναφέρει η WSJ επικαλούμενη τις πηγές που όμως δεν κατονομάζει.

Το δημοσίευμα δεν έχουν σχολιάσει ακόμη αξιωματούχοι ούτε του Ιράν ούτε των Χούθι. Η πολιτοφυλακή της Υεμένης είχε προηγουμένως αναλάβει επανειλημμένα την ευθύνη για τις επιθέσεις του περασμένου Σαββάτου.

Παράλληλα, την Παρασκευή, οι Χούθι προειδοποίησαν επίσημα τη Σαουδική Αραβία ότι θα αντιμετωπίσει νέες «πιο οδυνηρές, θανατηφόρες και καταστροφικές» επιθέσεις εάν ο συνασπισμός υπό τη σαουδαραβική ηγεσία συνεχίσει τους βομβαρδισμούς και την επιθετικότητα στην Υεμένη.

Το Σάββατο, ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Αντέλ Αλ-Τζουμπείρ, ο οποίος κατηγόρησε επίσης το Ιράν για τις πετρελαϊκές επιθέσεις της περασμένης εβδομάδας, τόνισε ότι η Σαουδική Αραβία θα «κάνει ό,τι χρειάζεται για να αποτρέψει σοβαρές ζημιές» για τη χώρα, προσθέτοντας ότι «ο πόλεμος είναι πάντα η τελευταία επιλογή».

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ρουχάνι, δήλωσε ότι το Ιράν δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να παραβιάσει τα σύνορά του. Πρόσθεσε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία τείνει χείρα φιλίας σε όλους τους γείτονές.

Ο Ρουχανί είπε, επίσης, ότι το Ιράν θα υποβάλει πρόταση στον ΟΗΕ για τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύει να συνεργαστεί με άλλες χώρες της περιοχής για να εξασφαλίσει την ασφάλεια του Περσικού Κόλπου και των Στενών του Ορμούζ.

Θέμα:
Επίθεση σε πετρελαϊκές στη Σαουδική Αραβία (67)
Tags:
Υεμένη, Σαουδική Αραβία, ΗΠΑ, Ιράν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK