ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο Τζαβάντ Ζαρίφ άφησε ανοιχτή την πόρτα για συνομιλίες με τις ΗΠΑ, αναφορικά με τη συμφωνία για τα πυρηνικά, όπως δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών στην αμερικανική τηλεόραση. Ο ίδιος, βέβαια, τόνισε ότι δεν πρόκειται να συναντηθεί με τον Μάικ Πομπέο στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Τζαβάντ Ζαρίφ, δήλωσε πως το Ιράν είναι ανοιχτό σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ για μια διαρκή πυρηνική συμφωνία, αλλά το μέρος γι' αυτούς είναι πάνω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις υπογράφουσες πλευρές.

Ο Τζαβάντ Ζαρίφ επισήμανε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο CBS:

«Είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε, αλλά να μιλήσουμε για κάτι που δεν θα ισχύσει μόνο για το επόμενο ενάμισι έτος ή τα επόμενα πεντέμισι χρόνια, για κάτι μόνιμο».

Την Τετάρτη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, οι κορυφαίοι διπλωμάτες των έξι πλευρών που υπογράφουν τη συμφωνία, δηλαδή το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Κίνα, η Ρωσία, η Γερμανία, το Ιράν - και η Ε.Ε. θα συζητήσουν το μέλλον της, που υπεγράφη το 2015.

Ο Ζαρίφ απέκλεισε, επίσης, ενδεχόμενη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, στη Νέα Υόρκη, καθώς όπως ισχυρίστηκε οι αμερικανικοί νόμοι εμπόδισαν τον Πομπέο να τον συναντήσει, αφού η Ουάσινγκτον υποστήριξε ότι ο Ιρανός διπλωμάτης -τον Ιούλιο- ενεργούσε εξ ονόματος του πνευματικού ηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ο οποίος βρίσκεται επίσης στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ.

Άλλωστε, οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει σειρά οικονομικών κυρώσεων στο Ιράν και ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη συμφωνία για τα πυρηνικά ως «τρομακτικά μονόπλευρη» και έτσι, το 2018, η Ουάσινγκτον αποχώρησε από αυτήν.

Tags:
ΗΠΑ, συμφωνία, πυρηνικά, Ιράν, Τζαβάντ Ζαρίφ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK