08:56 02 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Την Κυριακή ο Ισραηλινός πρόεδρος Ρέουβεν Ρίβλιν ξεκίνησε διαβουλεύσεις με τα κόμματα για να επιλεγεί ο πολιτικός με τις καλύτερες πιθανότητες να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού.

Τις ψήφους 55 μελών του κοινοβουλίου του Ισραήλ, τα οποία τον καλούν να σχηματίσει κυβέρνηση, φέρεται να λαμβάνει ο επικεφαλής του κόμματος «Λικούντ» Μπενιαμίν Νετανιάχου, έναντι 54 ψήφων του ηγέτη του κόμματος «Μπλε και Λευκό» Μπένι Γκαντζ, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης του Ισραήλ.

Όπως μετέδωσε το Κανάλι 13 του Ισραήλ, ο γύρος των διαβουλεύσεων στο αρχηγείο του προέδρου τελείωσε με τον κ. Νετανιάχου να λαμβάνει εντολή να σχηματίσει την κυβέρνηση.

Το κόμμα του κ. Νετανιάχου και οι σύμμαχοί του εξασφάλισαν 55 έδρες, ενώ η συμμαχία του κ. Γκαντζ 54, σύμφωνα με το ίδιο δίκτυο.

Ο ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός μετέδωσε ότι ο κ. Νετανιάχου έλαβε την εντολή αφού η Εθνική Δημοκρατική Συμμαχία (κόμμα Balad) δήλωσε ότι δεν θα στηρίξει τον κ. Γκαντζ, διαφοροποιώντας τη θέση της από τους συμμάχους της Κοινής Λίστας των Αραβικών Κομμάτων, τα οποία τάχθηκαν υπέρ του κ. Γκαντζ.

«Η μόνη κυβέρνηση που μπορεί να διαμορφωθεί είναι μια κυβέρνηση ευρείας ενότητας. Ο μόνος τρόπος να φτάσεις σε μια τέτοια κυβέρνηση είναι να καθίσεις και να μιλήσεις με ανοιχτό μυαλό», ανέφερε ο κ. Νετανιάχου στο Twitter.

​Με τη σειρά του, το πολιτικό κόμμα Yisrael Beitenu, υπό την ηγεσία του πρώην αρχηγού άμυνας Άβιντγκορ Λίμπερμαν, αρνήθηκε να υποστηρίξει οποιονδήποτε από τους υποψηφίους.

Τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών θα διαβιβαστούν στον κ. Ρίβλιν στις 25 Σεπτεμβρίου. Ο πρόεδρος θα συναντηθεί με τους ηγέτες των κομμάτων που θα εκλεγούν στο κοινοβούλιο για να συζητήσουν για τον υποψήφιο για το αξίωμα του πρωθυπουργού. Αφού επιλεγεί ο υποψήφιος, θα έχει 42 ημέρες για να σχηματίσει έναν βιώσιμο συνασπισμό.

Ο κ. Νετανιάχου είχε καλέσει τον αντίπαλό του, πρώην στρατηγό, Μπένι Γκαντζ, την περασμένη εβδομάδα να σχηματίσουν έναν ευρύ συνασπισμό προκειμένου να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία του Κοινοβουλίου (πάνω από 60 βουλευτές), δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο κυβέρνηση.

Σχετικά:

Τα αραβικά κόμματα του Ισραήλ υποστηρίζουν τη δημιουργία κυβέρνησης από τον Μπένι Γκαντζ
Έκκληση του Ισραηλινού Προέδρου για συνεργασία Νετανιάχου και Γκαντζ
Κάλεσμα Νετανιάχου σε Γκαντζ για σχηματισμό ευρείας κυβέρνησης
Νετανιάχου για εκλογές: Ή μια επικίνδυνη κυβέρνηση που βασίζεται στους Άραβες ή εγώ
Tags:
Άβιγκντορ Λίμπερμαν, εκλογές, Μπένι Γκαντς, Μπένι Γκαντζ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, Νετανιάχου, Ισραήλ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK