12:52 07 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Την άμεση συμμόρφωση όλων των εμπλεκόμενων μερών με την ήδη υπάρχουσα συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών της Ισλαμικής Δημοκρατίας, Τζαβάντ Ζαρίφ, ειδάλλως δεν πρόκειται να γίνει νέα.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Τζαβάντ Ζαρίφ, ξεκαθάρισε μέσω μηνύματός του στο Twitter πως δεν πρόκειται να υπάρξει νέα συμφωνία για τα πυρηνικά χωρίς να έχει προηγηθεί συμμόρφωση με την ήδη υπάρχουσα, δηλαδή την JCPOA.

​Από τον Μάιο, το Ιράν διακόπτει σταδιακά, δηλαδή ανά 60 ημέρες, την εκπλήρωση των υποχρεώσεών του, εφόσον -όπως υποστηρίζει- δεν διασφαλίζονται τα συμφέροντά του από τους Ευρωπαίους υπογράφοντες.

Οι ΗΠΑ, το 2018, αποχώρησαν από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, η οποία υπεγράφη το 2015, από εκείνες, την Ισλαμική Δημοκρατία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Κίνα, τη Ρωσία, τη Γερμανία και την Ε.Ε..

Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε την υφιστάμενη συμφωνία ως «τρομακτικά μονόπλευρη» και τόνισε πως δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε επιτευχθεί. Μάλιστα, προτείνει την υπογραφή νέας με σκοπό «την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή».

Από την πλευρά του, ο Χασάν Ρουχάνι έχει υποστηρίξει ότι οι ΗΠΑ έχουν ιστορικό υπονόμευσης διεθνών συνθηκών.

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει καλέσει τα εμπλεκόμενα μέρη να προσπαθήσουν για να κατευναστούν οι εντάσεις και διαβεβαίωσε ότι η χώρα του «καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την πλήρη εφαρμογή του σχεδίου δράσης».

Συγκεκριμένα, έχει δηλώσει:

«Διεξάγουμε ενεργές επαφές σχετικά με την JCPOA με τους συμμετέχοντες της, καθώς και με τις Ηνωμένες Πολιτείες και βεβαίως υποστηρίζουμε σε όλα τα επίπεδα τον πολιτικό διάλογο με το Ιράν».

Tags:
Ιράν, Τζαβάντ Ζαρίφ, πυρηνική συμφωνία, συμφωνία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK